2021-11-23
#cassiegojordon-咁耐無去日本旅行都想去吓啲居酒屋當去下旅行。最近收到風,有間幾受歡迎嘅北海道居酒屋淳吟Jyungin嚟咗香港佐敦開分店,主打每日空運進口嘅新鮮日本食材。今次就約埋朋友嚟試吓依間過江龍先。🇯🇵-餐廳裝潢簡約,以木色為主調,真係好有日式居酒屋嘅感覺,好有feel。店裏面有海報,介紹有北海道大閘蟹訂購,$99隻都幾吸引,大家可以留意吓。店裏面有好多種日本酒可以選擇,都有自己調配嘅汽酒,瘦編同朋友分別就揀咗白桃汽酒同巨峰汽酒。😋-食物方面,餐牌有好多款唔同種類嘅食物。大阪燒有4種口味,我哋就試咗芝士年糕大阪燒,用料豐富,賣相都好好看,芝士年糕做出拉絲嘅效果,醬料味道岩岩好。明太子玉子燒應該係間間居酒屋必備酒菜,質感鬆軟不死實,有蛋香,啖啖明太子,好足料。另外都有啲特別菜式係依度先有,例如土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜,係北海道特產,牛雜口感好軟糯,油脂香氣濃郁,佐酒一流。🥃-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ 淳吟居酒屋 (佐敦)📍 佐敦文英街33號地舖-
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 淳吟居酒屋 (佐敦)
📍 佐敦文英街33號地舖