2022-07-27
今日同朋友仔係銅鑼灣行街,佢話好掛住西班牙啲嘢食,咁我就上網搵西班牙餐廳,見到有人推介呢間性價比超高嘅隱世優質西班牙餐廳,二話不說就去試下佢。餐廳午市係做Set Lunch$168,有湯、有前菜、有主食、有甜品仲有嘢飲,喺銅鑼灣去邊度搵呀😋,所以我哋一人嗌咗一個set lunch。南瓜湯南瓜獨有嘅香甜,好creamy。我見每枱客人都點呢個湯。雜菜沙律沙律有藜麥、有酸椰菜、有胡蘿蔔片、再加蛋黃醬,混合埋一齊,新鮮又健康。辣味番茄醬配馬鈴薯職員推介,炸好嘅薯角配上廚師特制辣蕃茄醬同埋黑蒜醬,健康又惹味。紅酒煮西班牙辣肉腸入面係豬肉同牛肉混合而成,有好香肉味,並唔係超市果啲精制腸,配上酸酸甜甜嘅紅酒汁,好開胃。冷切火腿芝士拼盤呢個拼盤份量係前菜嚟講真係好大份,有藍芝士,西班牙羊奶芝士,灰土松露芝士,意大利風乾牛肉,谷巴火腿片,白毛豬火腿,每款嘅份量都好多,一次過滿足我呢個芝士控同火腿控。西班牙海鮮燴飯個燴飯有青口,大蝦,大蜆,魷魚,樣樣都好新鮮,西班牙米粒粒粒都好煙韌,每一啖飯都有海鮮嘅鮮味。西班牙香烤安格斯牛扒(7成熟)對於怕食生牛嘅我嚟講塊扒煎到七成熟,佢煎得恰到好處,非常好食,唔會有血
南瓜湯
南瓜獨有嘅香甜,好creamy。我見每枱客人都點呢個湯。
雜菜沙律
辣味番茄醬配馬鈴薯
紅酒煮西班牙辣肉腸
冷切火腿芝士拼盤
西班牙海鮮燴飯
西班牙香烤安格斯牛扒(7成熟)
對於怕食生牛嘅我嚟講塊扒煎到七成熟,佢煎得恰到好處,非常好食,唔會有血腥味,冇牛騷味,塊扒好淋,好新鮮,仲有牛扒油脂嘅香味。
芝士蛋糕
上面係軟綿綿嘅芝士下面係鬆軟嘅雪芳蛋糕,入口又香又滑嘅。
雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫
哈蜜瓜嘅香味一上枱就聞到,真係用新鮮哈蜜瓜整,配上泡沫乳酪嘅酸,天然蜂蜜整嘅甜,體感覺好清爽。
午餐時間都有好多人嚟食,呢間樓上西班牙餐廳性價比真係好高。職員對於每款菜色都好了解,我第一次食西班牙菜有好多唔明白嘅地方都係問啲職員,佢哋都好詳細好耐心咁解釋畀我聽。
我真心推介俾想試西班牙菜嘅大家。記得book枱呀!