2018-05-19
放工經過中環擺花街旁有間RaRe的西餐廳,就進去吃個晚飯,餐廳佈置簡潔,分別在地下及地庫兩層,以紅黑作餐廳主色,是日我們選擇坐於上層bar枱位置,又可以與侍應聊聊天。是日點了侍應小姐推介的特色沙律,有蕃茄、沙律菜、白色既芝士,配以清新生律汁,非常醒胃,又清新!而且份量非常足夠,啱晒兩個人一齊分享!餐沙是濃郁味美的雞湯,配以餐廳自製的法包,點埋油醋,ichiban呢!主菜單點了蟹肉闊條麵,唔食由自可,一食簡直上癮,麵條是餐廳廚師每天早上自家搓製,闊條麵既質感是向來我覺得最好吃的,不太硬不太林,總之就是剛剛好,吃得出用心製作的誠意!蟹肉鮮美,絲絲的蟹肉及意粉醬汁配合得天依無逢,還吃得出少少晶瑩的洋蔥絲,呢個蟹肉闊條麵值得encore encore 再encore!紅館今晚令人驚喜,廚師來自法國藍帶,果然有料到,我會再來的,正!