老公上網做咗功課,睇過介紹,覺得「鮨慎」唔錯,於是就訂咗晚餐同我慶祝相識紀念日加中秋節做節。坐低之後,店員問我哋Omakase 有冇乜嘢唔食,我哋話冇,跟住佢就即刻上咗碗湯。其實我都未settle down,連口罩都未除,有冇需要咁趕呢?我哋係食Dinner,唔係中環放Lunch喎!🙄我用枱上面嘅熱毛巾抹手時,發現枱墊同毛巾盤下邊有一條長長嘅頭髮。我覺得唔太衛生🫣不過靜靜咁掹走咗就算。開頭其中一個店員問我哋飲唔飲酒,我哋話唔飲。隔咗一陣,另一店員問都唔問就直接收走個wine list。其實佢可以再問一下先收,會比較有禮貌。上第一碟魚生組合時,師傅已經一早預先整好晒,放喺佢工作枱上面一段時間,等我哋飲完湯,食埋頭盤小食就送遞俾我哋。我覺得碟魚生暴露咗喺空氣中太耐,唔係高級Omakase 應有嘅做法。魚生組合有筋子同兩款左口魚。其中一款左口魚上面有片魚鱗😥我冇講出嚟又冇影相,因為話晒都係同老公慶祝,我唔想破壞氣氛。師傅每次介紹食物嘅時候,都只係簡單咁講食物名稱,例如:「秋刀魚」、「池魚」。其實好多食客都對魚類有一定認識,反而對季節性或區域來源就唔會太清楚。如果師傅可以詳細講解一下,會令人覺

師傅每次介紹食物嘅時候,都只係簡單咁講食物名稱,例如:「秋刀魚」、「池魚」。其實好多食客都對魚類有一定認識,反而對季節性或區域來源就唔會太清楚。如果師傅可以詳細講解一下,會令人覺得更加專業及認真。

經過幾件壽司之後,再上另一魚生組合,有Toro,海蝦同竹青魚。竹青魚入面竟然有條魚骨😱好彩我冇拮親或哽到!我今次真係要影低同話俾師傅聽。師傅即時話唔好意思並解釋魚肉之中有細骨係會有機會出現😲如果係快餐店的話,呢個解釋我會接受,可惜呢度唔係。佢話換過一件俾我,但係我唔想再食竹青魚,所以就婉拒左。

其後再食咗好幾款壽司,新鮮又美味,不過到一碟蟹肉海膽汁配魚生嘅時候,我又食到有魚鱗!😱我真係估唔到佢哋處理魚生會咁唔小心!師傅又再次道歉,重新再做一份俾我。令我萬萬意想不到嘅係,新嘅一份蟹肉入邊竟然有蟹殼!🤯我係咪應該去買六合彩呢!我真係好失望,心情完全被破壞,有啲想即刻埋單離開嘅衝動😡

負責serve我哋嘅師傅係香港人,睇得出佢比較年輕。佢對接二連三嘅出錯感到十分抱歉,做白海膽手卷嘅時候都專登放多少少海膽當補償。之後佢亦嘗試請我哋飲梅酒及送雪糕,可惜我哋唔鍾意飲梅酒亦唔想食雪糕,所以佢嘅好意我哋都冇接受到。

平心而論,$2280 晚餐Omakase 有21款食物,種類及味道都唔錯,但係食材嘅處理真係完全唔合格!❌ 就算廉價日本餐廳都唔應該有魚骨、魚鱗同蟹殼,更何況係高級壽司店?!

我對鮨慎非常之失望!希望佢哋會多加留意,唔會令其他食客遇到同樣「可怕嘅經驗」!
魚骨
魚鱗