2021-11-05
今日同老婆去左食夢,一間懷石料理配上Omakase, 如果要直接講結論就係:視覺>味覺。 佢唔係唔好食,但俾唔到我會想回頭要食既感覺。 但如果字食過既,一試都無妨,食物好igable。我揀左「夢」set,太太揀左「紫」set,兩個分別除左「夢」有和牛,「紫」無,「夢」無壽司五貫,「紫」有外。 主要「夢」會提供啲相對比較貴少少刺身。 -牛油皮包住三重縣栗子蓉。一入口係幾濃嘅牛油味,之後就會食到溫暖嘅栗子蓉,有栗子香味同埋都幾甜。 八寸擺盤好靚,入面既食身會因季節/來貨而改變。而我無記低🤣🤣🤣🤣 所以未能介紹。但全部既味道都唔錯,包含曬冷熱咸甜,幫大家打開味蕾,開始今晚盛宴。右口魚刺身用鹽板方式上碟,肉質緊至,魚味濃,魚油都豐富。青檸可以去除油膩感。 另一個係包住薑絲等既配搭,味道幾好👍🏻帆立貝他他+薄脆:柚子,紅豆,紫菜帆立貝加入左柚子/青檸,加上食用花做點綴,視覺上十分賞心悅目,味道上係清新既,但無左帆立貝應有既鮮甜味。 面頭既法國魚子醬就食噱頭多過食味道。 同樣被柚子/青檸既味道蓋過左。個薄片就無咩好講,因為食唔多出佢聲稱加左既材料既味道。 總括依然,相比之下我同太太都係比較鍾意食原
但如果字食過既,一試都無妨,食物好igable。
-牛油皮包住三重縣栗子蓉。
八寸
右口魚刺身
帆立貝他他+薄脆:柚子,紅豆,紫菜
個薄片就無咩好講,因為食唔多出佢聲稱加左既材料既味道。
總括依然,相比之下我同太太都係比較鍾意食原粒,食鮮甜味既帆立貝。
縞蝦,雉羽太
縞蝦:主要係北海道產,第一次食同聽🤣 但真係好好好食同新鮮,有蝦既鮮甜味,蝦身肉質都好緊致。👍🏻👍🏻
雉羽太:屬班類既魚,所以肉身會比較實,魚味都幾重,唔錯👍🏻
大蜆、蠔葉,蠔膏,蜆湯
全晚最鮮既一道料理,先飲一杯用大蜆煮成既蜆湯,一個字:鮮!!! 好好飲,如果大杯少少就好啦😁
再食埋用大蜆肉做底,配上蠔葉同蠔膏,呢一啖真係鮮上加鮮既配搭👍🏻👍🏻 十分好食
刺身三味:秋刀,黑鯥魚,吞拿魚三食
秋刀:時令,入口時候魚味唔濃,但原來after test 先黎料,好食既。
黑陸:魚皮經過火炙,逼出左魚油,同時多多一層火炙香味。好食👍🏻
吞拿魚三食:基本既赤身、中拖、大拖羅。無根,但入口口感三款都係偏實,大拖油脂感係豐富既,但魚味就比較偏淡。 相比下拿吞拿三食比另外兩款失色。
喜之次配蘿蔔底+蓴菜,配蝦湯底
喜之次:魚皮經開處理,十分香脆,肉質好細緻,係我食過最細緻既魚肉👍🏻👍🏻👍🏻
個底就用蘿蔔盛載住蓴菜,個湯就用蝦熬煮出嚟嘅湯底。
蓴菜:個人唔鍾意,因為佢同秋葵一樣,有一種好似鼻涕咁嘅黏稠既液體包圍着,個人頂唔住個口感😅 而味道上都冇咩好大特別。
蘿蔔:冇渣,但唔甜同冇蘿蔔味……至於個蝦湯,有少少蝦味,但唔算濃郁。可能個蜆湯太出色。
紅蟹,大閘蟹膏配哈密瓜陳醋
拆肉紅蟹加上大閘蟹蟹膏,呢個組合除非隻蟹臭,如果唔係基本上唔會唔好食,蟹膏甜嘅,入邊再配上清甜既哈密瓜,中間會有一層陳醋,增加左成個餸菜嘅層次,炸米亦都增加左口感,但當我食到陳醋嗰時,個腦即使出現咗豬腳薑,因為真係嗰陣味🙈 但總括來講呢碟係唔錯嘅
A4和牛
一入口嗰時滿嘴油香👍🏻 配上自家特製嘅XO醬👍🏻👍🏻但比較可惜嘅就係我嗰舊overcook左少少,接近6-7成熟😅 但基本上都冇乜嘢好彈。 好食🤪
海膽創意料理
海膽+黑松露+壽司飯+魚子。 職員話呢碟係佢哋公司嘅signature之作,個人覺得係好食嘅,海膽新鮮,冇臭味,都冇咩明礬味,新鮮即刻黑松露,香味突出👍🏻👍🏻👍🏻 但作代表作既話記憶點唔係好突出😅😅
黑松露risotto
職員話用咗日本糯米,口感煙韌, 廚師加入左自家高湯煮呢個飯,最後灑上新鮮嘅黑松露,香味十分,呢個飯都十分好食,佢比海膽創意料理更有記憶點🤣
最後甜品
海鹽雪糕加上食用銀薄。
晴王提子配上香檳啫喱,平時買$1xx蚊既香印仲好食過佢🤣 完全唔甜🙈