2016-12-15
今晚難得同舊朋友聚舊,而朋友又住係大埔,佢就提議不如試下呢間韓國特色小店。店舖細細間,由韓國人主理。我地去到既時候尚早,所以都冇咩人。但轉眼間都坐滿人,仲有唔少人叫外賣添。Menu選擇唔算多,但勝在價錢平。落單時只需講每款食物既代號就可以,唔識韓文都唔怕溝通唔到啦! 呢度既食物都係即叫即做,等左大約10-15分鐘左右,同朋友傾下計,食物好快就送上。The Cha:rm 韓式拌飯 $55我地選擇左呢度既招牌韓式拌飯。呢個特式拌飯材料好豐富,有牛肉,脆皮腸,紫菜,蛋,粟米粒等等。醬汁甜甜地,撈埋所有配料一齊食好好味。泡菜芝士薯條 $35薯條真係好重薯仔味,夠哂新鮮。芝士加泡菜呢個配搭已經幾新鮮,仲有酸忌廉,加上薯條岩岩炸起即食,特別惹味。呢個價錢黎講都好抵食,份量幾多。韓式辣醬芥末炸雞 $78蜂蜜牛油炸雞 $108朋友好中意食炸雞,於是我地就叫左兩個口味既炸雞試下。值得一提係呢度用既係無骨炸雞,岩哂我啖啖肉。雞件炸得剛剛好,外面只得一層薄薄既雞皮,炸得香脆,裡面雞肉又夠嫩滑。 蜂蜜牛油配上檸檬汁,食落唔會感覺好油。味道亦配合剛好,呢個真係必食推介。至於韓式甜辣醬加芥末炸雞,酸酸甜甜幾好味,
店舖細細間,由韓國人主理。我地去到既時候尚早,所以都冇咩人。但轉眼間都坐滿人,仲有唔少人叫外賣添。 Menu選擇唔算多,但勝在價錢平。落單時只需講每款食物既代號就可以,唔識韓文都唔怕溝通唔到啦! 呢度既食物都係即叫即做,等左大約10-15分鐘左右,同朋友傾下計,食物好快就送上。
The Cha:rm 韓式拌飯 $55
我地選擇左呢度既招牌韓式拌飯。呢個特式拌飯材料好豐富,有牛肉,脆皮腸,紫菜,蛋,粟米粒等等。醬汁甜甜地,撈埋所有配料一齊食好好味。 泡菜芝士薯條 $35
薯條真係好重薯仔味,夠哂新鮮。芝士加泡菜呢個配搭已經幾新鮮,仲有酸忌廉,加上薯條岩岩炸起即食,特別惹味。呢個價錢黎講都好抵食,份量幾多。 韓式辣醬芥末 炸雞 $78
蜂蜜牛油炸雞 $108
朋友好中意食炸雞,於是我地就叫左兩個口味既炸雞試下。
至於韓式甜辣醬加芥末炸雞,酸酸甜甜幾好味,食食下已經清哂。呢個仲配有年糕,煙煙韌韌,好有口感。
呢度既炸雞做得非常出色,黎得呢度一定要試! Lemon Ade $25
食炸雞當然要配埋杯lemon ade啦,酸酸甜甜,完全可以解哂啲油膩感。
而且都好大杯 我同朋友兩個人share一杯 呢個價錢真係好抵飲。 濟洲綠茶雪山 $58
我同朋友都係綠茶愛好者,一見到呢個濟洲綠茶雪山已經心心眼。
雖然已經好飽,但係都俾呢個甜品吸引住,最後都係決定一試。
果然冇令我地失望,綠茶味道香濃,唔會太甜。
綠茶甘香再加上紅豆,味道配合得唔錯。