2012-07-06 344 views
Chez Patrick個名聽就聽得多,因為熱愛烹飪o既媽咪都有上過Chef Patrick教o既堂。媽咪經常讚Patrick師傅除左煮野食有諗頭,個人亦好大方慷慨,唔會收埋收埋D秘技又或者唔比人試食。所以一聽到佢喺公司附近開新店,又可以用Tablemap訂位時,我就立即約表妹一齊試食,順便賺取QRE分數。對我依個喺灣仔返工o既人黎講,Chez Patrick餐廳位置真係好方便,由公司出發,行幾步就到。因為食過之前同舖位o既法式餐廳La Bons,所以一早知道佢樓面高,間隔寬敞。唯一好似覺得新裝修後,好似少左好多位;咁都好o既,因為人少左,雜聲冇咁勁,食得舒服左。小弟黎幫襯前都做過功課,睇過食評,知道Chez Patrick餐廳內o既服務生質素參差,今次見識過後,諗左幾日,都覺得有必要喺食評中講出自己差不多o既經歷。話說當日,一上到門口,XO用超純正o既廣東話同接待小姐講我經Tablemap訂左兩個位,嗰位妹妹非常迷茫地睇左佢本薄一眼,跟住帶我地入餐廳揀枱。然後唔知點解,佢本身講廣東話o既同事突然轉哂channel,同我地講英文,之後仲索性叫位外籍姐姐招呼我地添。雖然我同表妹都講得一口

。話說當日,一上到門口,XO用超純正o既廣東話同接待小姐講我經Tablemap訂左兩個位,嗰位妹妹非常迷茫地睇左佢本薄一眼,跟住帶我地入餐廳揀枱。然後唔知點解,佢本身講廣東話o既同事突然轉哂channel,同我地講英文,之後仲索性叫位外籍姐姐招呼我地添。雖然我同表妹都講得一口流利英文,不過見佢地有如此表現,我倆都覺得莫名其妙!正如其他食評所講,除左外籍經理一人可稱為落力上心之外,其他服務生表情可謂呆滯,態度雖不算惡劣,但絕不談得上友善,表現出對餐廳運作以及食物菜式都頗為陌生,真係幾驚嚇

午市套餐:頭盤+主菜+甜品(不含餐茶或咖啡!
水都要另叫,每枝$75!
);$250只選其中兩道,或$350要哂三道;每加$100可轉一道菜為招牌菜。
餐牌
 免費餐前小食之涷梨湯及蝦串:雖說係免費贈送,不過好明顯午市套餐個價錢已經包左。涷梨湯酸酸甜甜又苦苦地,最奇怪就係嗰陣強烈o既香草味,個人覺得唔係好夾囉
餐前小食:涷梨湯 + 涷蝦串
個蝦串還OK,蝦身算爽,味道亦正常。不過可能飲左個湯先,所以蝦串中o既哈密瓜變得冇乜味。
手機版:餐前小食
(大家可能會覺得好奇怪,點解我每道菜都要影兩幅相呢?其實係因為肥爸爸送左部新手機比肥仔仔
,XO試新機之餘,亦想用新app同大家分享下D作品。)

主菜之法式黑豬Roast French “Bigorre” Black Pork Rack with Sage, Caramelized Applesauce:黑豬肉質算嫩,又夠肉汁,所以完全唔嚡唔乾。調味帶甜,食得清新,我同表妹對依個主菜都相當滿意。
主菜:法式黑豬
手機版:法式黑豬
我同表妹食到一半,突然間見倒一個外籍廚師出黎同一枱西人打招呼(無錯,係西人同西人o既私人交流),有預感佢就係Chef Patrick,所以就迅速地用手機影左幅相,返屋企比媽咪確認
。(小肥是對的!)見大廚午市時間都走出黎,原本覺得佢冇乜架子,點知佢同外籍客人打完交道後就返左入去,似乎有輕視本地客人之嫌,所以當堂對佢o既印象大打折扣!
Chef Patrick 同外籍客人打招呼
 甜品之心太軟Delicacy Passion Fruit & Chocolate:份量看似比較少,但係因為心太軟可以好溜,所以XO仔覺得好似咁細細個就啱啱好
甜品:心太軟
因為曾經食過「心太硬」,所以慣性食前都會先落一刀,驗証流心程度,小肥確認Chez Patrick合格
!暖暖o既心太軟熟少甜,外層鬆軟,內層又夠流心,parfait!另外,碟上o既朱古力醬拌半件熱情果macaron酸酸甜甜,都好啱我口味!
手機版:心太軟
總結,要我用三百幾蚊食一餐服務不周,食物水準一般,食我唔飽又唔包餐茶/咖啡o既法式午餐,我只可以話係萬二分唔抵囉!因Chez Patrick實在太貴(法文譯作“cher”),XO認為餐廳應改名為CHER Patrick!講真嗰句,佢個午市套餐如果可以減到百幾蚊一客,我諗到時我先會返去再幫襯
2012-06-28
$320 (Lunch)
主菜:法式黑豬
手機版:法式黑豬