2025-01-31
嘩‼️呢排Sky100 101樓既新派中菜點心館晏晝點心做緊半價優惠‼️小妹一收到風就即刻帶住屋企人上去試吓🤩 一邊望住個無敵維港海景,一邊歎住精緻點心,呢個下午chill到爆🤩我地食左:⬇️⬇️✨海龍皇羹✨個羮鮮味濃稠又重料❣️每啖都食到唔少花膠、蝦肉、海參..等等既高級配料,滿滿海洋🌊風味,正👍🏻✨豆醬焗青龍躉✨青龍躉嫩滑厚身既肉質+ Q彈重膠質既魚皮再加上控制得好好既熟度,已經接近無懈可擊;有埋咸香豆醬去突出魚既鮮味,直頭完美丫😍✨龍蝦燕窩金魚餃✨金魚造型相當可愛,睇到真係會唔捨得食🤣佢個皮仲要好薄,入面個d龍蝦餡若隱若現咁超級誘人‼️食落蝦香四溢,鮮味十足,加埋個燕窩湯羹,高貴矜貴又唔貴,必食🤩✨佛跳牆湯餃✨湯頭鮮甜濃郁,入面裝住粒又大又豐🈵️既餃🥟,薄薄既餃皮包住滿滿既餡,每啖都食到勁多料,大滿足🎉✨荀尖鮮蝦餃✨晶瑩剔透既蝦餃皮煙煙韌韌又夠薄,包住滿滿鮮蝦肉同爽口荀尖,口感好豐富🫰🏻✨鮮蝦蟹籽燒賣✨面頭有大大隻既鮮蝦、蟹籽同金箔,低調奢華又吸睛🙌🏻✨豉汁辣椒蒸日本鳳爪✨肥嘟嘟既鳳爪肉好厚,蒸到軟糯入味,勁易脫骨,冇牙都食得🤣✨香煎蘿蔔糕✨臘味幾足,而且煎嘅火候控制得好好,金黃色既色澤同外脆
我地食左:⬇️⬇️
✨海龍皇羹✨
✨豆醬焗青龍躉✨
✨龍蝦燕窩金魚餃✨
金魚造型相當可愛,睇到真係會唔捨得食🤣
✨佛跳牆湯餃✨
✨荀尖鮮蝦餃✨
✨鮮蝦蟹籽燒賣✨
面頭有大大隻既鮮蝦、蟹籽同金箔,低調奢華又吸睛🙌🏻
✨豉汁辣椒蒸日本鳳爪✨
肥嘟嘟既鳳爪肉好厚,蒸到軟糯入味,勁易脫骨,冇牙都食得🤣
✨香煎蘿蔔糕✨
臘味幾足,而且煎嘅火候控制得好好,金黃色既色澤同外脆內軟既口感完全係冇得輸‼️
✨香煎大頭菜鯪魚餅✨
煎到好脆既鯪魚餅鮮而不腥,點埋個特制蜆蚧汁,香口又惹味🤞🏻
✨櫻花千絲酥✨
炸到金黃酥脆既千絲酥層次分明,入面包裹住超多又軟又糯既蘿蔔絲,入口酥糯兼備、咸中帶甜,出色‼️
✨梅菜叉燒腸粉✨
加入左梅菜既叉燒腸粉,梅香同蜜香碰撞出意想不到嘅美味,令人好有驚喜🩷
✨芋蓉燉鮮奶✨
呢份燉奶奶香濃郁又夠滑溜,同面層滿滿甜香幼滑既芋蓉感覺好夾,食起上梨又綿又滑,唔會好甜,超啱我哋口味❣️
✨荔枝石榴露✨
荔枝同石榴既原味分別都好特出,酸酸甜甜咁,解膩一流🤘🏻
🟠閩粵軒
📍尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場101樓C號舖