2021-10-02 54 views
今日嚟到元朗,見到圖書館對面有一間可以飲酒有好好笑嘅泰國菜,所以入去試吓~我哋嗌左一個晚市套餐,套餐係課兩個人嘅,我哋揀咗沙律,燒豬髀仔,同埋椒鹽魔鬼魚,菜方面就炒茄子。首先講吓個燒豬髀仔,本身以為一大舊豬髀肉,原來佢就好似牛仔骨咁樣一塊塊俾你,亦都好貼心咁喺舊骨嗰度包住個錫紙,唔會整到隻手一達達,肉質啱啱好,啖啖肉,醬汁方面就係泰式酸醬。呢個柚子沙律同出邊嘅有啲唔同,佢食落去個味道比較豐富。通常出面嘅柚子沙律都唔會有特別嘅醬汁,但係佢呢一個就有一個酸酸地鹹鹹地嘅醬,沙律都十分之豐富,有唔同配料。椒鹽魔鬼魚真係第一次食,佢有兩個醬汁俾你選擇,兩個都偏酸嘅,所以我來點炸魔鬼魚,就可以中和返油膩感。可以做到外脆內軟嘅效果,而且裏面嘅肉都啱啱好。環境都唔錯,不過怕熱嘅朋友可以睇吓裏便冷氣有冇位,今日坐出面,都感受到有少少冷氣,氣氛都唔錯建議夜晚過嚟食!