2019-04-18
上個weekend朋友帶咗我去AHA食brunch,人流唔算好多食得幾舒服,前菜三選一,食肉獸當然叫晒兩個都係肉啦,正確來講應該話係海鮮,有老是常出現嘅蟹餅,今次呢個係用香煎嘅煮法而唔係炸,香口得嚟又少咗份熱氣嘅感覺,而且旁邊仲有啲莓醬點嚟食又幾開胃😛另一個係炸銀魚,有啲似白飯魚咁,揸得夠鬆脆,魚肉本身又好軟腍,點埋個甜甜地嘅沙律醬超級惹味😍是日餐湯雜菜湯,菜料都煲到腍哂入哂味,酸酸地好開胃😗主菜方面兩個食肉獸依然係揀肉食,一牛一豬,牛肉係用USDA嘅Prime級tenderloin牛柳部位,係成隻牛最軟最嫩嘅部份,煎後達到外面香口內裏嫩滑嘅感覺,另配上超鮮甜南瓜蓉,唔會一味淨食肉咁膩✨至於豬就係燒豬腩肉,肉質有啲似慢煮過定燜過質地好軟腍,然後再燒過表面邊位增添層次感,配上BBQ醬後成個感覺又好貼地,不過佢配青豆蓉同埋椰菜花蓉,兩樣都唔係我鍾意嘅嘢🤣最後加錢叫埋甜品,兩款都不得了,一輕一濃,輕盈代表嘅奇亞籽Panna Cotta,超動L嘅奶凍頂部埋藏咗一堆好似西米咁嘅奇亞籽,幼滑中有帶彈牙嘅粒粒口感,再配埋酸酸地嘅藍莓乳酪醬,成件事好健康另一個就相反地好邪惡,係花生醬味嘅冰糕,質感有啲
是日餐湯雜菜湯,菜料都煲到腍哂入哂味,酸酸地好開胃😗
另一個就相反地好邪惡,係花生醬味嘅冰糕,質感有啲似雪硬咗嘅慕絲,個花生醬味好重又有啲似拖肥味咁,不過佢都有個青檸雪葩俾你平衡下,兩者各有千秋😛