2021-08-09 17 views
Shining 銅鑼灣耀華街38號Zing!6樓今日同朋友仔嚟到銅鑼灣嗰邊食飯,佢話一早book好枱,都冇為意會食啲咩,一入到去,就咁望到啲裝飾以為係酒吧,再望真啲個餐牌,竟然係食潮州粉果子狸嚇咗一跳,竟然可以將潮州菜融入酒吧入面見到餐牌選擇好多,有潮州滷水海鮮同埋雞鴨選擇,亦都有好多唔同嘅特色小食,侍應有走過嚟同我哋介紹佢哋嘅鹵水係使用咗白鹵水調製而成,並且由米芝蓮主廚去主理,聽落都好吸引!搞到我哋揀咗好耐都唔知食咩,所以就決定叫個二人餐啦($228/一人)酸脆蘿蔔一嚟到會奉上一大碟蘿蔔,切得大大塊,而且好鮮甜,配埋甜甜酸酸嘅醋真係非常開胃老爐老火湯今日嘅老火湯係蓮藕湯,飲得出完全冇落味精,仲有湯渣喺個底度非常滋潤脆炸拼盤配黑松露醬拼盤入邊有芒果脆批,吉列炸蝦同埋薯條,炸得非常香脆,比較特別係芒果脆批,入邊夾住芒果醬,再配埋濃郁嘅黑松露千島醬好夾威士忌酒香鵝肝侍應會喺鵝肝旁邊嘅威士忌酒杯上點綴氣泡,非常適合打卡!當氣泡被擊破後,就可以將威士忌淋落鵝肝面上,五大片鵝肝都非常鮮嫩,而且入口即溶,同食開嘅香煎鵝肝有好大分別,加上陣陣酒香好特別潮式炒米粉大大碟嘅炒米粉入邊有香蔥,蛋粒,豬肉碎
Shining
銅鑼灣耀華街38號Zing!6樓

酸脆蘿蔔

老爐老火湯

脆炸拼盤配黑松露醬

威士忌酒香鵝肝

潮式炒米粉
大大碟嘅炒米粉入邊有香蔥,蛋粒,豬肉碎,洋蔥同埋鮮蝦等等,落嘅油量唔算多,但係又保持到香口又夠鑊氣,米粉好有咬口,夠晒飽肚,另外仲會有一碟上湯時蔬,係我哋都鍾意食嘅黃芽白,條條都夠晒大條又軟腍,配埋上湯食真係好滋味

滷水雞
我哋驚唔夠飽仲叫多咗半隻滷水雞,滷水雞份量好多,入口啖啖肉,而且好入味,不過二人餐已經夠晒飽啦,如果大家要嗌嘅話,最好配埋其他滷水拼盤一齊食啦哈哈
威士忌清香鵝肝