2023-11-20 638 views
西貢公眾碼頭旁呢間餐廳,其實已經好多年,平時成日見到有人帶埋啲狗狗響到chill,講真我又真係從來未食過😅🤭今日陪朋友入嚟西貢,咁就順便食餐晚飯啦~天氣開始涼,識坐梗係坐戶外啦!華燈初上,180°無敵sea view,早到仲可以睇日落晚霞,就算夜咗都非常清幽悠閑~配合埋店內啲燈飾~情調一流🥰😍嘟個數碼點餐紙一睇,其實價錢都幾合理~先嚟杯非常應景嘅signature cocktail:By the sea🍹🍹嘩!靚到呢~好似去咗馬爾代夫咁!!主酒底係用gin、菠蘿汁、雪碧同藍色利口酒,上面嘅泡係椰子同芒果打成~我覺得係pina colada嘅變奏🤭🤭🥰👍🏻~老細話食咗藥唔飲酒,咁就嚟杯冷榨菠蘿汁啦…一樣咁鮮甜!!🍍🍍再嚟一個蘑菇湯🥣蘑菇味非常香濃👍🏻而且估唔到咁大碗😝兩個人飲都綽綽有餘!我嘅習慣…諗唔到叫乜就叫combo😝😅佢有個海龜招牌拼盤,雖然全部都係炸物為主,但係連老細都讚,話每一樣都炸得好嫩滑,個魷魚鬚尤其要一讚👍🏻🥰💯脆漿非常鬆脆!雞翼亦好優秀~炸蝦外脆內嫩~配兩個汁…仲有薯格同沙律,大大份先至咁嘅價錢($168),物超所值!🤭🥰👍🏻主菜老細食和牛burger🍔,估唔到連入面件

By the sea+冷榨菠蘿

招牌野蘑菇湯

海龜招牌拼盤

主菜老細食和牛burger🍔,估唔到連入面件牛🥩都仲可以揀三分、五分、七分定全熟~原來除咗牛肉,仲有煙肉🥓、芝士🧀、蘑菇🍄同洋蔥,仲好細心地將啲酸瓜另上🥒,加唔加悉隨專便!🥰👍🏻
小龜和牛漢堡

我叫咗pasta:酸辣虎蝦蘑菇意粉🍝一上枱又係大大碟🤤,份量真係不容小覷😚🥹虎蝦仲有好多隻🦐🤩估佢唔到非常爽脆嫩滑,意粉做到彈牙,啱曬我口味!🥰🥰👍🏻💯
蒜辣虎蝦意粉

叫埋個甜品就完美啦🍮~佢個tiramisu酒味香濃,配個cappuccino雪糕球,劃上完美的句號!💞😻
Tiramisu with cappuccino ice cream

2023-11-20
$500 (Dinner)
By the sea+冷榨菠蘿
招牌野蘑菇湯