2023-07-19
令日去到天后揾野食,諗起之前去過金輪天地發現有好多充滿特式嘅野食,於是趁有假期就帶埋朋友去試吓新野。最後揀咗8樓呢間 On The Spot Cafe Bar Restaurant,啲裝修幾靚,環境又舒服,於是行咗入去試吓個lunch set。我哋揀咗兩個set, 分別係煎焗鱸魚同埋安格斯西冷扒。食完覺得好好味,仲想試埋其他野,於是再追加咗一份薄餅,甜品兩份。啲野都幾大份,我哋最後係食唔晒,要打包攞返屋企食。呢間餐廳的食物好高質,好啱一邊傾計一邊享受午餐,唔經唔覺就已經chill咗一個下畫,員工服務態度認真又有禮貌,下次一定會再黎過。煎焗鱸魚Lunch set 包咗餐湯餐包,南瓜湯熱辣辣真係好正。魚皮香脆,充滿口感,魚肉鮮嫩多汁,最驚喜係完全無魚腥味,連平時唔食魚嘅朋友都話值得推介。安格斯西冷扒(8安士)配薯條叫咗7成熟,上枱時,成塊扒已經切成一條條,最啱我呢啲懶人,味度濃郁,肉質軟滑唔靭。蕃茄羅勒水牛芝士薄餅 ($138) & 抹茶泡沫Lette & Tiramisu + Roll Cake蕃茄配芝士真係無敵嘅組合,每一啖都食到濃濃嘅芝士味,啱曬我哋兩個芝士控。Tiramisu係我最
南瓜湯
煎焗鱸魚
煎焗鱸魚
安格斯西冷扒(8安士)配薯條
安格斯西冷扒(8安士)配薯條
Tiramisu係我最鐘意食嘅甜品,呢間餐廳都整得唔錯,又香甜又綿滑,酒味又啱啱好,唔會話太濃烈。
加$25就多咗杯抹茶泡沫 Lette。
荔枝冰茶
荔枝冰茶
見出面咁熱,我個朋友叫多咗一杯冰冷的荔枝冰茶,淡淡的荔枝香氣,配搭香濃嘅茶味,又消暑又解渇!