2022-11-15
同事生日,就買個蛋糕賀一賀佢囉💁🏽♀️➿ 8層咖啡歌劇院蛋糕 ($328: 6”)平日食歌劇院蛋糕都係一小舊,已經切成長方形既蛋糕,今次係第一次買一整個~ 唔知大家知唔知點解佢係叫歌劇院蛋糕呢?◾️最多人講既原因係因為佢正正方方既外形,好似巴黎著名歌劇院加尼葉,所以就咁叫喇~一層層既朱古力咖啡味蛋糕🍰,表面淋上一層薄薄既朱古力甘納許,再有金箔點綴,就係歌劇院蛋糕既特色~ 而Magpie既歌劇院蛋糕都有齊呢d元素,而且金色朱古力片下面仲放左一粒朱古力球令到佢變成一個立體既三角形,我覺得好似舞台上面有一個好華麗既三角琴🎹味道方面,同事非常之喜歡😆🙌🏽 無論係糕體、咖啡牛油忌廉,定係裝飾既朱古力片🍫甜度都適中!呢度既歌舞劇蛋糕更加加左榛子脆脆🌰 味道上冇違和感,又令口感更加豐富👍🏼不得不提,蛋糕刀都好高質!
➿ 8層咖啡歌劇院蛋糕 ($328: 6”)
不得不提,蛋糕刀都好高質!