2022-11-05 81 views
今日同朋友嚟Gusto - Taste Italian 過咗好chill嘅一晚,餐廳氣氛好好,我地坐梳化位對住街景,餐廳環境非常之適合睇球賽同傾偈。先點咗個白酒house wine由於我唔係好識飲白酒,經侍應推介下叫咗杯Soave Classico Vignealte, Veneto, Zeni, 2020. 一杯happy hour 價錢都係$78. 果然係易入口d, 唔會太酸同太澀。橄欖油同醋點餐包香煎鵝肝配無花果多士 ($158)今日最好食嘅一道菜😍鵝肝上面淋上咗啲果醬,唔會過甜,鵝肝下面就有烹調過嘅切片無花果。鵝肝煎到外邊脆脆地,入邊口感幼滑。清甜嘅無花果啱啱好可以解咗鵝肝嘅少少肥膩感,食落唔會好滯。就連最底下嘅麵包都係烤到微微香脆,厚切得嚟又好鬆軟。成個組合好match!白酒煮紐西蘭青口 ($168)青口亦係我平日嘅至愛😍白酒煮青口嘅醬汁非常之Creamy同濃郁,好啱點旁邊嘅幾塊蒜蓉包食,青口亦都煮得好嫩滑。其中,白酒、芫荽、洋蔥同蒜味都非常之突出,鮮味令人回味無窮。唔同款式嘅Pizza意大利巴馬火腿薄餅 ($218)比想像中大塊, 上面鋪滿左火箭菜同埋巴馬火腿,同時落咗d薄

先點咗個白酒house wine

橄欖油同醋點餐包

香煎鵝肝配無花果多士 ($158)

白酒煮紐西蘭青口 ($168)

唔同款式嘅Pizza

意大利巴馬火腿薄餅 ($218)
比想像中大塊, 上面鋪滿左火箭菜同埋巴馬火腿,同時落咗d薄片芝士,唔會太過肥膩,咬落鹹香味豐富左成個口腔。Pizza屬於薄皮,厚薄適中。