2009-07-21 192 views
睇食評見到ZAKS有好野食, 又有煙花睇, 價錢又唔係貴. 所以為左黎呢間餐廳, 特意安排左個愉景灣之旅. 可以話係專門為ZAKS而設既行程.睇食評話要一早訂枱先可以要到睇到煙花既枱, 所以我兩三個星期之前已經打定電話去book枱. 點知真係去嗰個星期勁大雨, 咁大雨都驚睇唔到煙花, 所以唯有推遲一個星期啦. 問佢可唔可以俾番張可以睇到煙花既枱我. 但係因為之前都有人book左枱, 所以佢都話只可以盡量安排. 嗰日我哋係欣澳搭專巴入到愉景灣.... 雖然由鬧市入黎既時間唔係要好耐, 但係相對出面既繁華, 呢到顯得好寧靜. 呢個都有個沙灘, 不過唔會迫滿晒人. 感覺好寫意囉. 雖然呢到無咩地方可以行, 不過見到都有幾多吸引人既食肆. 不過我入到去都已經4點幾, 又book左訂7點. 所以都忍佢~~~ 6點幾開始落雨, 決定都係早d黎睇下自己坐咩位先.6點幾入到去其實都見到好多人入座, 最後我哋被安排坐係對住落地玻璃既對面.... 即係唔係靠窗, 但係一抬高頭就見到落到玻璃既位. 無計啦, 鬼叫上個星期落雨咩. 一坐低, 睇左一陣餐牌, 我都係決定叫番大家suggest既野食.zaks n

zaks nachos ($95): 未黎之前我以為係薯條, 睇到餐牌先知原來係corn chips. 不過見到隔離枱好似好好味咁都試下. corn chips 本身問題咸得濟, 不過沾埋佢d sour cream同其他野黎食中和下都ok. 佢d醬有少少辣辣地好惹味. 如果d cheese 係上枱既時候係熱既會仲好. 我今日食時d cheese係堆晒係一堆. 開頭食既時候唔夠cheese, 食到後面發現原來全部匿晒係同一個位到. 嗰時就啖啖cheese~~~
mini baby back ribs ($110): 呢味都算係一道幾穏陣既dish. 好難食到難食既ribs, 不過亦都好難遇到特別好食既. 呢到係好味但係唔特別嫁囉.
zaks nachos($95): 個白汁超級creamy, 好好味. 而且都幾大碟下. 汁同意粉既比例好好. 不過因為creamy, 所以食多d都已經好飽. 呢個價錢, 食到呢個質素, 抵呀!
chocolate pidding ($55): 我見好多人都讚佢呢個野可以custom make, 所以我book枱既時候都特別要求佢custom make一個. 真係唔怪得點解咁多人讚佢啦. 碟邊用朱古力醬畫晒花, 仲會寫晒d字係到. 好鬼靚仲要好鬼好食. 好香濃既朱古力味! 食到我回味三分. 正!

8點鐘放煙花... 係餐廳某個角落可以睇到對岸既迪士尼放煙花. 不過其實都距離幾遠, 而且又無音樂, 始終都係差d. 我見好多人睇睇下都繼續食野唔理lu. 不過慶祝想玩gimmick都ok.

埋單唔駛$400, 美食, 環境, servic 都值呢個價. 雖然入黎既旅途好似旅行咁. 不過都抵既.
Pasta Porcini
Mini Baby Back Ribs
Zaks Nachos
$200 (Dinner)
Pasta Porcini
Mini Baby Back Ribs