2014-03-25 3508 views
同老公慶祝求婚紀念及Christmas老公選了這間位於Heritage 1881 的 "St. George", 開左今耐都係第一次在Heritage 1881 裡面的餐廳食飯, 實在期待! 去餐廳之前, 先去欣賞Christmas燈飾 ; 再去Heritage內的細細資料館, 了解這個由前水警總部改成的歴史建築物.走上長長的樓梯 , 再穿過古式古香的走廊, 依然保留昔日水警總部的味道終於到達這間期待的"St. George"餐廳內氣氛舒適優雅, 拱形天花, 木製橫樑, 加上大型的水晶吊燈, 營造出浪漫氣氛. 十分適合情侶!枱上的擺設精美, 印上餐廳的名字Logo 更添高雅店員送上Menu 6 course $1088 & 8 course $13888 course 只是多了一個前菜 (Scallop) 及甜品.....所以都係要 6 course點菜後, 店員送上麵包籃, 有不同的麵包而且是暖暖的~ 前菜Truffled goose liver , Salmon & 蟹肉沙律賣相:不吸引, 放到好似去食自助餐的感覺, 沒有美感食材: 選上三文魚, 好似平宜了點 (雖然話頂級三文魚,
同老公慶祝求婚紀念及Christmas
終於到達這間期待的"St. George"
枱上的擺設精美, 印上餐廳的名字Logo 更添高雅
點菜後, 店員送上麵包籃, 有不同的麵包而且是暖暖的~
前菜
賣相:不吸引, 放到好似去食自助餐的感覺, 沒有美感
食材: 選上三文魚, 好似平宜了點 (雖然話頂級三文魚, 但真係唔識分)
旁邊放了一塊疑似煎pancake的東西....無味道的...而且外觀不美, 影響全碟賣相
味道: 蟹肉沙律味道是當中最OK ,  蟹肉多而且鮮甜, 加上下面的沙律, 非常清新
松露鵝肝及三文魚, 味道可以

Soup
Oyster Cappaccino in watercress soup
即是西洋菜湯.....原來鬼佬都有西洋菜.....以為中國限定~
味道一般, 配上oyster 有些奇怪, 但幾creamy

主菜1

Roasted Maine Lobster 配粟米意大利飯及海鮮濃汁
意大利飯味道不錯, 口感Creamy, 有好濃的海鮮味, 可惜份量不太多, 只有2,3啖.....
Lobster 新鮮, 肉質爽口

主菜2

Peppered lamb rack配粟米餅配青檸香草汁
lamb rack 肉質不錯, 好重羊肉味, 而且嫩滑; 烹調時間恰到好處.
可惜配菜粟米餅跟lamb rack不太夾, 而且外觀似炸豆腐, 味道食唔出有粟米味, 令這主菜賣相大打折扣.
有畫蛇添足的感覺

甜品
有芝士併盤, 但我同老公都唔食,所以店方轉了甜品給我們. 所以有2個甜品

香檳熱情果汁配檸檬雪芭
用上原隻熱情果, 味道清新, 而且配上雪芭酸酸味味, 好開胃!
可惜加上色彩繽紛的啫喱, 好似去了食自助餐.....有畫蛇添足的感覺

栗子糖蛋白配雪糕及野莓
用上栗子味的糖&蛋白造成的小小磨菇十分可愛! 味道好甜, 但細細粒都可以接受.
但是栗子味的marcaron味道太甜 (可能小妹不太愛marcaron)

貴為高級西式餐廳, 這個價錢配上這個食物質素/味道有些不配; 味道不太出色, 配菜更是敗筆, 味道九唔搭八, 賣相不吸引.....St. George原本由米之蓮一星級名廚、Pierre Gagnaire 的得意門生親自主理,但已經離開; 唔知是不是這樣導致食物吸引度下降?!

Other Info. : *食完前菜, 等了超過30分鐘都末上湯, 但遲來的客人都上了湯....追了又追終於上湯. 安排有點混亂. 店方送上果汁先生的橙汁安撫我們 (但店員話係鮮榨......) *另外, lamb rack要求的熟度不同, 應該跟其他客人掉亂.....
2013-12-24
$1200 (Dinner)
Celebration
Anniversary