2021-08-15
中環嗰間CIAK就食過好幾次,呢間太古城分店就第一次食。星期日預先訂左位,佢分兩個時段,12點同1點半,我哋食1點半。黎到好快有位。星期六日都有午餐,叫Leisure Lunch Menu。兩道菜$238,三道菜$268,唔包茶或咖啡,另加一,真心唔平。今日為左薄餅而黎,我哋叫左兩個三道菜午餐,包頭盤,主菜,同甜品,另外加個大薄餅分享。先黎一個麵包籃,真心嗰句,個樣好似拎去掉嘅麵包咁,放到亂七八糟,不過食落少少脆皮,都可以嘅,枱上面有黑醋同橄欖油俾你點麵包。頭盤三選一,湯係甘荀湯,我地麻麻就揀左另外兩個頭盤。傳統凱撒沙律配慢煮雞胸(跟餐)傳統凱撒沙律配慢煮雞胸份量唔少。慢煮雞胸三塊,質感算嫩口。羅馬菜新鮮爽脆,沙律醬啱啱好,上面再灑上煙肉碎同芝士片,可惜啲麵包粒係腍嘅。煙三文魚配醃紅菜頭,九芽菜及刁草乳酪汁 (跟餐加$40)煙三文魚三大片,味道正常,鹹香煙三文魚配下底幾塊甜甜哋紅菜頭平衡啲。刁草乳酪汁好味,配煙三文魚係絕配。九芽菜味道麻麻哋。呢款前菜要加$40好似貴左啲,性價比麻麻。主菜5選1,一定要試試薄餅!自選雙拼組合薄餅7吋(跟餐)口味五選二,我哋揀左Prosciutto For
麵包籃
頭盤三選一,湯係甘荀湯,我地麻麻就揀左另外兩個頭盤。
傳統凱撒沙律配慢煮雞胸(跟餐)
傳統凱撒沙律配慢煮雞胸
傳統凱撒沙律配慢煮雞胸
煙三文魚配醃紅菜頭,九芽菜及刁草乳酪汁 (跟餐加$40)
煙三文魚配醃紅菜頭,九芽菜及刁草乳酪汁
煙三文魚配醃紅菜頭,九芽菜及刁草乳酪汁
主菜5選1,一定要試試薄餅!
自選雙拼組合薄餅7吋
自選雙拼組合薄餅7吋(跟餐)
口味五選二,我哋揀左Prosciutto Formaggi同Norcina。薄餅一客六塊,每種味三塊。
右面係Norcina,即係自家製豬肉腸仔拼蘑菇芝士。自家製豬肉腸仔切到好細舊,好似肉丸,冇乜質感,味道就係鹹,反而蘑菇粒大少少,芝士係拉絲嘅,但係略嫌芝士份量比起餅底厚度唔夠多,味道就可以啦。
左面係Prosciutto Formaggi,即係四種意大利芝士配風乾火腿。風乾火腿一塊,味道鹹香。四種意大利芝士唔知係邊四種,份量都係麻麻哋咋喎。
呢度嘅薄餅曾經係我認為係香港數一數二好食嘅薄餅,係寫明36小時自然發酵。不過我懷疑呢間分店冇火爐,所以個餅底雖然都脆嘅,但係冇以前咁薄脆,差好遠,真係連Mamaday嘅薄餅都比唔上。
炭燒安格斯西冷配茄子蓉,西班牙青椒及燒汁
炭燒安格斯西冷配茄子蓉,西班牙青椒及燒汁(跟餐)
炭燒安格斯西冷配茄子蓉,西班牙青椒及燒汁
見到炭燒安格斯西冷居然唔洗加錢當然要試試。塊扒都幾細塊,都有炭燒味嘅,叫左三成熟,都算整到,不過肉味麻麻哋而且唔嫩,失望。燒汁味道唔出。反而配菜令人滿意,茄子蓉賣相似鯪魚滑,味道唔錯。西班牙青椒有六隻,整到腍哂,新鮮好味。
Four Seasons $280 另加一
Four Seasons
呢個係主餐牌嘅10吋薄餅,寫明係香辣鮮蝦,燒牛肉,香草番茄醬芝士薄餅。一客八塊,每個季節兩塊。
Toppings都幾令人失望,兩隻鮮蝦又唔大又唔爽脆,好明顯唔新鮮,仲要唔香辣。燒牛肉得啲細細粒肉粒,都冇乜牛肉味,似肉丸咋喎。另外有青瓜片同車厘茄,都好普通咋喎。芝士又唔夠多,有幾款唔同顏色嘅醬,主要得啲番茄醬係夠味。真失望。點對得住個價錢?
朱古力餅配咖啡忌廉及意式芝士蛋糕雪糕
朱古力餅配咖啡忌廉及意式芝士蛋糕雪糕(跟餐)
朱古力餅配咖啡忌廉及意式芝士蛋糕雪糕
甜品2選1。由於另一款甜品實在係太平平無奇,所以我哋都揀左朱古力餅配咖啡忌廉及意式芝士蛋糕雪糕。好彩,因為呢款甜品好好味又特別。原來係兩塊厚厚哋嘅朱古力餅包住中間唔係好知係乜味嘅雪糕,上面擠左啲咖啡味忌廉,再加上朱古力味薄脆,仲有少少金箔。傍邊灑少少朱古力碎餅同朱古力粒,仲有咖啡味忌廉。雖然雪糕本身味道麻麻哋,不過成份甜品一齊食就好似Tiramisu嘅變奏,多重口感同味道。
服務正常,不過呢度冇餐巾或紙巾,唔太方便。裝修中上,座位正常。但係價錢貴而薄餅質素唔成正比,下次唔會再為左薄餅而黎。