2018-01-09
因為番part time 公司係北角,所以呢幾年不定期都會黎北角一轉. 呢頭餐廳turn over rate 無tw cwb 等地區咁快,所以不知不覺呢條so call 北角美食後街所有餐廳都食過哂咁濟(除左有間新開茶餐廳無咩興趣),今次就試埋last 一間一入黎已經被佢裝潢impressed,係我喜歡styles以藍色做主調,牆身掛住一幅幅旅行黑白照以及一點簡單裝飾物,感覺好cozy 煎北美銀花爐魚,烤雜菜,忌廉薯蓉Sea bass served with creamy mashed potatoes and vegetables原本menu 應該係grilled 烤雜菜,但唔知點解變左salad 😂 好在salad 幾fresh,而且salad dressing 有加上我喜歡黑醋酸酸甜甜都唔錯主角爐魚皮煎得香脆,而肉質仍保持嫩滑. 不過調味方面略嫌黑椒味有點過重,蓋過魚味. 幾欣賞一邊薯蓉, texture 好幼滑creamy,單食味道已經好rich 幾好食. mix 埋上面灑上一點black truffle 味道香味就更豐富白松露海膽新鮮鮑魚白酒忌廉意大利飯 $158呢個意大利
一入黎已經被佢裝潢impressed,係我喜歡styles
煎北美銀花爐魚,烤雜菜,忌廉薯蓉
白松露海膽新鮮鮑魚白酒忌廉意大利飯 $158
呢個意大利飯好豪華,又海膽又松露又鮑魚咁,但個價錢又唔係好貴,本來都驚驚地會將貨就價,啲材料會唔新鮮唔靚. 但出乎意料之外的高質素,海膽好鮮甜,鮑魚醃得入味又彈牙,意大利飯的sauce煮得creamy帶有淡淡的酒味,加上黑白松露的香,令到個飯好有層次. 另外幾欣賞的係啲材料同意大利飯係分開的,可以任由客人自由將材料配搭黎食,另一個飯可以配搭出不同的味道. 不過份量有點少,男士黎既話應該要order 多個side dishes 先夠
dinner menu 選擇唔算好多,原本想order 多個香草芝士條或者啤酒漿洋蔥圈,點知2款都out of stock😢😢
唔太想食雞翼,最後order 多個炸脆條配自家配製蜜糖芥末醬 $48
薯條份量好多,滿滿一碟. 而且即脆起熱到辣手 煎炸野永遠都係新鮮即整最好食,呢點已經加加分.
fries好香脆,honey custard 醬既甜度同芥末味無我想像中咁強. 只係帶淡淡honey custard 香,都唔錯. 不過我喜歡更重口味sauce
overall 價錢略有點貴,不過食物環境都唔錯,可以一試