2024-07-27
放工約咗同個老友飲返幾杯。但係飲之前都要食咗正餐先。不嬲都知厚福街好多嘢食,我哋就過去行下,見到呢間新開冇耐嘅粉麵店就去試下。呢度最出名係崩沙腩,但好可惜我哋去到嘅時候已經冇晒,大家想試真係要下次趁早!店員推介我哋試吓牛坑腩,又即管試下。一碗都成5,6舊,而且真心好食,完全冇臊味,又唔會煮到好靭到食橡筋咁,但又唔會冧到一駝野咁,口感一流,果然無推介錯。而個河粉底都好唔錯,我至鐘意佢咁爽口又大碗。而另一款我哋試咗黃金片頭拼雲吞米粉,一碗有3大舊片頭3大大粒雲吞,CP值勁高!而雲吞都讓我喜出望外,勁多餡,皮又薄。碗米粉仲要勁大碗,最後尾都係食唔晒細食量嘅女仔可以考慮叫扣底。因為我鍾意食辣,我哋就試埋個麻辣魷魚鬚小食。算係涼拌小食,啱晒而家呢個天氣!估咁到一碟份量咁多,一座小山丘咁!魷魚鬚勁爽口,加上店家親調嘅麻辣汁好惹味,又唔會麻得制食到個人好辛苦,極度推介!加埋碟生菜,滿足!呢度坐得舒服,而且比好多粉面舖乾淨,每樣嘢都好大份量,回頭率好高!