2023-06-29
之前同👦🏻食過佢嘅姐妹餐廳Base 3,今次約咗朋友試下喺尖沙咀嘅Base 2!Base 2就係食泰國Fusion菜,食物一如預期發揮不俗,岩曬鐘意濃味食物嘅大家!而Base 2嘅裝修同樣吸引,掛滿螢幕🖥展示迷幻太空、藍天白雲等主題,打卡一流!🌟軟殼蟹柚子沙律柚子沙律🥗係比預期中大份,軟殼蟹大大隻,沾上薄薄嘅麵粉後炸,外層夠乾身,內裹就有唔少蟹羔同蟹肉!而柚子沙律就除咗有大量柚子,仲混入椰子片🥥、椰菜、紅蘿蔔絲🥕、紫洋蔥🧅同炸蒜,材料味道相當有層次。而醬汁就係傳統酸辣汁,對👧🏻嚟講就辣咗少少!🌟冬蔭功卡邦尼意粉韓式有玫瑰卡邦尼年糕,原來泰式都可以做冬蔭功卡邦尼意粉!醬汁上非常和諧,冬蔭功嘅酸味會比較突出,辣度相對隱約嘅點綴,係容易入口合家歡版本!意粉屬於Al Dente質感,亦好掛汁👍🏻。意粉入仲有一隻煎大蝦🦐,蝦肉夠實淨同鮮甜!🌟香蕉煎餅甜品就叫咗份香蕉煎餅🥞, 完全超有喺泰國街頭掃街嘅感覺!用上香酥餅包裹著香蕉🍌,外脆內軟!再吱上練奶、朱古力醬同糖霜,絕對唔會Dry!不過食下食下真係好飽,記住要Share食 🌟黑松露薯條嚟到餐廳聽係要食下小食,呢個黑松露薯條🍟絕對有驚艷到👧🏻!薯餅
🌟軟殼蟹柚子沙律
🌟冬蔭功卡邦尼意粉
🌟香蕉煎餅
🌟黑松露薯條
嚟到餐廳聽係要食下小食,呢個黑松露薯條🍟絕對有驚艷到👧🏻!薯餅炸成金黃色,外脆內裏有綿綿嘅薯蓉。薯條上放滿黑松露醬,如果想食淡口啲就唔洗再點黑松露蛋黃醬,不過佢地嘅黑松露蛋黃醬絕對係精華,質感Creamy軟滑,味道濃郁!
🌟Sweet Baby
👧🏻叫嘅Sweet Baby絕對岩曬喜歡果味嘅朋友,材料除咗有Peach & Rose Infused Gin,仲有檸檬汁🍋同蘋果汁🧃,絕對係穩陣易入口嘅選擇!桃🍑味比較重,可能因為冇加冰,會甜少少,酒感亦唔重!
🌟Base Brother
朋友就叫咗Base Brother,材料有Brandy, Ginger, Lime, Ginger Beer,薑啤味道明顯,酸甜平衡得唔錯!