2018-07-16
食開放題都知唔多有午市放題,有都多數係連鎖式既放題店,質素每況越下 😫以前做學生個陣成日幫襯食到無晒信心,都唔係幾敢再食午市..... 不過今日晏就同左個fd食呢間「大本瀛」,經過兆萬1點都未夠就有位姐姐係到派宣傳單張,見到188蚊任飲任食三個鐘,就上去一試!不得不提既係入到去全部都係卡位,氣氛都好好🤭都不禁讚嘆一下,對於鐘意坐卡位既人真係一大福音;好多放題店都好逼,啲野食黎到都無位放。一去到就開始order野食,落單紙由a至k,前盤去到甜品咩都有,連火鍋都有!不過驚食唔晒就無叫,認真包羅萬有。落左order唔洗5分鐘已經上緊前菜同刺身,效率真係夠晒高,叫同黎既數量都無多無少! 刺身厚度啱啱好唔會食到好膩,味道都夠新鮮,帶子,珍寶赤蝦同三文魚真係非常推薦👍🏻👍🏻壽司大細非常合理,叫多幾舊都唔怕!雖然食到咁上下就發現漏左手卷無黎到,不過都有壽司補翻數。 黑松露系列壽司一定要試下,松露份量好夠,加埋刺身食真係好正!😵好快就黎埋其他野食。雖然速度快,但全部野食都係岀煙咁熱,唔會凍冰冰!非常推薦香蒜煙肉焗北海道帆立貝同和風芝士焗廣島蠔!牛油香,蒜蓉夠多,啱晒我口味!帶子同蠔都焗得啱啱好,唔會
非常推薦香蒜煙肉焗北海道帆立貝同和風芝士焗廣島蠔!牛油香,蒜蓉夠多,啱晒我口味!帶子同蠔都焗得啱啱好,唔會太熟,而且一啖一隻好正!
見到有日式花蟹粥就叫黎試一試,好貼心咁加左胡椒粉,有好多粟米令到個粥口感好豐富,味就更鮮。雖然睇佢細細碗,裏面真係有半隻蟹係度!
士多啤梨骨同安格斯牛柳粒好夠味,但分量真係好多,同朋友好落力先食得晒😂士多啤梨骨味道好特別,熱食仲有少少脆。牛柳粒京蔥同牛味都好濃!
串燒方面,冬菇串燒燒得好多汁!羊架燒得夠淋,而且唔肥,都一樣好juicy!
最後仲叫埋炸物,所有炸物個炸皮都唔會好厚,一口炸豆腐外脆內軟,而且裏面豆腐又滑又熱辣辣好正!串燒蝦都好新鮮好大隻。榴蓮炸彈一咬落去好有空氣感,啲榴蓮蓉就係裹面流岀黎!
最後既最後就當然係甜品,一人可以揀一款,我地就揀左牛奶奶凍同迷你心太軟。奶凍滑,奶味重,又唔太甜!心太軟雖然細細個,但朱古力味好濃,軟心效果都做得到,但就有少少太甜。
整體黎講,質素幾好而且環境感覺唔錯,午市都無令我失望,又可以慢慢食!佢地仲有$10生蠔,仲有泰式主題既料理,不過我就無叫,因為有好多野食都未叫得晒。雖然係放題,又有咁多款野食,但⼀啲都唔求其,下次有機會會再食!