2024-08-07 2234 views
2人餐唔洗兩舊水唔收加一,性價比之鬼!住喺沙田個friend帶我嚟食潮菜●功夫茶・鳳凰單叢・鴨屎香-> 食潮州嘢飲功夫茶幾啱數,兩款都有綠茶香,鴨屎香係茶包嚟。個前菜小食類似杏仁脆餅,味道好似食緊蛋捲咁幾香蛋味又脆●潮菜頭牌・潮滷拼盤◾ 鵝頸、鵝血、廣章(潮洲豬肉條)、腩肉及秘滷溏心蛋(配 蒜泥白醋、秘製滷汁)-> 個人較喜歡點白醋食,因為每樣食物本身已夠濃味。整體水準尚可,鵝頸肉口感幾嫩滑,鵝血、鵝肉較薄身中規中矩廣章即豬肉條味道其實幾okay,溏心蛋朋友食曬佢話ok嘅●靚湯・頭水紫菜魚丸湯 2位-> 頭水紫菜幾嫩滑有口感,另有魚丸和蝦隻大蝦、不過不失本季精選・香煎鯧魚半條・炸蝦餅・潮汕七樣菜-> 鯧魚反而煎得唔錯,肉質嫩滑有魚油香。炸蝦餅也是個香口小食七樣菜各款蔬菜都灼得唔老,然而這3款菜式油份較高,可以調節一下●主食・蠔仔泡粥-> 鍋蠔仔粥3條友嚟都夠食!飯粒分明,食到冬菜香菜香氣,蠔仔脹卜卜幾大隻朋友覺得幾好食,個人感覺有啲腥●甜品・椰汁仙草蜜 2位-> 我哋一致覺得呢個甜品合格,椰汁唔過甜涼粉滑一滑

●功夫茶
・鳳凰單叢
・鴨屎香

●潮菜頭牌
・潮滷拼盤
◾ 鵝頸、鵝血、廣章(潮洲豬肉條)、腩肉及秘滷溏心蛋
(配 蒜泥白醋、秘製滷汁)
廣章即豬肉條味道其實幾okay,溏心蛋朋友食曬佢話ok嘅

●靚湯
・頭水紫菜魚丸湯 2位
-> 頭水紫菜幾嫩滑有口感,另有魚丸和蝦隻大蝦、不過不失

本季精選
・香煎鯧魚半條
・炸蝦餅
・潮汕七樣菜

●主食
・蠔仔泡粥

甜品
・椰汁仙草蜜 2位

-> 我哋一致覺得呢個甜品合格,椰汁唔過甜涼粉滑一滑