2016-11-06
返工壓力大,最好嘅減壓方法就係約埋一班好同事喺放工之後大吃一餐, 順便呻下工作嘅壓力。位於交通廣場嘅《瀛喜日式放題》算係一個又坐得舒服,嘢食又好嘅餐廳。一坐低,各人就急不及待咁點嘢食, 睇睇下原來有成十三四張點餐紙咁多。第一樣要食嘅一定係刺身啦, 呢度嘅刺身選擇都有成十幾種。 特別推介嘅就係馬刀貝同油甘魚刺身, 馬刀貝非常之爽口, 食落又鮮甜。而油甘魚就好肥美, 獨特嘅魚香味十足。 另外甜蝦都非常大隻, 充滿蝦膏, 令人百吃不厭。至於壽司, 火炙壽司種種都不錯, 壽司飯細細, 啱曬我哋呢啲細食嘅女仔,可以食多幾舊。 火炙牛肉壽司好香好好味,燒得又夠香,加埋上面嘅京蔥同日式醬汁, 忍唔住要再encore。 另外花之戀壽司都唔錯, 三文魚好肥美, 配合買細細嚿嘅飯同bb沙律汁, 真係會令人忍唔住食多好多件。至於炸物, 一定要食嘅係芝麻雞翼。 芝麻雞翼嘅炸漿裏面混合大量芝麻, 食落夠曬香脆。 至於炸年糕食好煙靭, 食落唔會覺得好油膩。至於燒物方面, 燒三文魚頭都好出色。 魚皮燒得好香脆, 魚油流曬出嚟, 驚腥嘅朋友可以唧啲檸檬汁, 魚肉非常之滑溜, 鍾意食魚嘅朋友一定要試。至於燒茄子同埋焗扇
一坐低,各人就急不及待咁點嘢食, 睇睇下原來有成十三四張點餐紙咁多。 第一樣要食嘅一定係 刺身啦, 呢度嘅刺身選擇都有成十幾種。 特別推介嘅就係馬刀貝同油甘魚刺身, 馬刀貝非常之爽口, 食落又鮮甜。而油甘魚就好肥美, 獨特嘅魚香味十足。 另外甜蝦都非常大隻, 充滿蝦膏, 令人百吃不厭。 至於 壽司, 火炙壽司種種都不錯, 壽司飯細細, 啱曬我哋呢啲細食嘅女仔,可以食多幾舊。 火炙牛肉壽司好香好好味,燒得又夠香,加埋上面嘅京蔥同日式醬汁, 忍唔住要再encore。 另外花之戀壽司都唔錯, 三文魚好肥美, 配合買細細嚿嘅飯同bb沙律汁, 真係會令人忍唔住食多好多件。 至於炸物, 一定要食嘅係芝麻雞翼。 芝麻雞翼嘅炸漿裏面混合大量芝麻, 食落夠曬香脆。 至於炸年糕食好煙靭, 食落唔會覺得好油膩。 至於燒物方面, 燒三文魚頭都好出色。 魚皮燒得好香脆, 魚油流曬出嚟, 驚腥嘅朋友可以唧啲檸檬汁, 魚肉非常之滑溜, 鍾意食魚嘅朋友一定要試。 至於燒茄子同埋焗扇貝都好好味。 燒茄子上面放有大量蒜蓉同孜然粉, 食落非常之惹味。 焗扇貝上面淋有沙律汁,再放上大量芝士, 鍾意食芝士嘅朋友一定唔可以放過。 仲有蟹粥, 雖然係唔係好大隻, 但係都算幾新鮮, 蟹肉嘅鮮甜心咗入粥入面, 粥底又夠綿, 幾個朋友一齊share啱啱好。 仲有豉椒炒蜆, 估唔到呢度嘅炒蜆都幾有鑊氣, 而且有冇沙, 炒得都唔錯。 最後就梗係食 甜品啦, 呢度嘅甜品選擇唔算太多, 我就揀咗自己兒時最鍾意食嘅大腳八雪條, 同埋雪糕糯米糍。 另外呢度嘅啤酒,汽水任飲, 同朋友一齊暢談就啱曬, 唔怕講到口水乾啦。 整體嚟講, 呢間瀛喜 放題食物質素算係唔錯, 價錢亦都好抵, 元朗的朋友一定要試下啦。