2016-11-06 2325 views
返工壓力大,最好嘅減壓方法就係約埋一班好同事喺放工之後大吃一餐, 順便呻下工作嘅壓力。位於交通廣場嘅《瀛喜日式放題》算係一個又坐得舒服,嘢食又好嘅餐廳。一坐低,各人就急不及待咁點嘢食, 睇睇下原來有成十三四張點餐紙咁多。第一樣要食嘅一定係刺身啦, 呢度嘅刺身選擇都有成十幾種。 特別推介嘅就係馬刀貝同油甘魚刺身, 馬刀貝非常之爽口, 食落又鮮甜。而油甘魚就好肥美, 獨特嘅魚香味十足。 另外甜蝦都非常大隻, 充滿蝦膏, 令人百吃不厭。至於壽司, 火炙壽司種種都不錯, 壽司飯細細, 啱曬我哋呢啲細食嘅女仔,可以食多幾舊。 火炙牛肉壽司好香好好味,燒得又夠香,加埋上面嘅京蔥同日式醬汁, 忍唔住要再encore。 另外花之戀壽司都唔錯, 三文魚好肥美, 配合買細細嚿嘅飯同bb沙律汁, 真係會令人忍唔住食多好多件。至於炸物, 一定要食嘅係芝麻雞翼。 芝麻雞翼嘅炸漿裏面混合大量芝麻, 食落夠曬香脆。 至於炸年糕食好煙靭, 食落唔會覺得好油膩。至於燒物方面, 燒三文魚頭都好出色。 魚皮燒得好香脆, 魚油流曬出嚟, 驚腥嘅朋友可以唧啲檸檬汁, 魚肉非常之滑溜, 鍾意食魚嘅朋友一定要試。至於燒茄子同埋焗扇
至於燒茄子同埋焗扇貝都好好味。 燒茄子上面放有大量蒜蓉同孜然粉, 食落非常之惹味。
焗扇貝上面淋有沙律汁,再放上大量芝士, 鍾意食芝士嘅朋友一定唔可以放過。
仲有蟹粥, 雖然係唔係好大隻, 但係都算幾新鮮, 蟹肉嘅鮮甜心咗入粥入面, 粥底又夠綿, 幾個朋友一齊share啱啱好。
仲有豉椒炒蜆, 估唔到呢度嘅炒蜆都幾有鑊氣, 而且有冇沙, 炒得都唔錯。
最後就梗係食甜品啦, 呢度嘅甜品選擇唔算太多, 我就揀咗自己兒時最鍾意食嘅大腳八雪條, 同埋雪糕糯米糍。
另外呢度嘅啤酒,汽水任飲, 同朋友一齊暢談就啱曬, 唔怕講到口水乾啦。
整體嚟講, 呢間瀛喜放題食物質素算係唔錯, 價錢亦都好抵, 元朗的朋友一定要試下啦。
  • 刺身
  • 炸物