2021-10-01
新蒲崗其實唔太多出名嘅美食,唔會令你山上水遠入去食。今日見完客,客人告知我一定要試依間個個街坊嘅no.1 日本餐廳。咁我就去試下食間新蒲崗嘅街坊收收埋埋嘅餐廳。勁大雨,去到爆哂,要等位。冇錯,係爆哂,入面都坐到廿幾人,係新蒲崗平日差唔多下午3點都爆哂。事後先知仲要冇特別嘅下午茶特價時段,咁嘅時間都爆哂,我建議大家買外賣算。menu 好多野簡,影唔哂。壽司,刺身,炸野,燒野,日本應有嘅野佢都有。不過大家黎只有一個目的,就係食海膽。果d 餐湯沙律氣水唔特別講可以講嘅係 沙律個dressing 好食,有麻醬。個湯足料,有幾粒蜆係入面。爆擔丼$168係咁嘅民生小店,依個價錢唔係大家日日都食得起嘅價錢,但係食依個set 係十分超值。淨係食d 海擔都回本。海擔,日日唔同,佢下佢果日比咩海擔你。我果日食到嘅好似係加拿大同墨西哥海擔,其實香港好小食。因為多數都唔好食,唔新鮮同有怪味。依間係有我係日本食到嘅水準,唔臭冇怪味。同勁多。勁靚倍化帶子吞海擔$88唔夠喉,就叫依個帶子同海擔一齊一野咁入口個感覺好正,好有化學作用。好fresh 著感覺。總之依家野就係新蒲崗嘅神店
咁我就去試下食間新蒲崗嘅街坊收收埋埋嘅餐廳。
勁大雨,去到爆哂,要等位。
menu 好多野簡,影唔哂。
壽司,刺身,炸野,燒野,日本應有嘅野佢都有。
不過大家黎只有一個目的,就係食海膽。
日式餐湯
和風沙律
提子氣水
果d 餐湯沙律氣水唔特別講
可以講嘅係 沙律個dressing 好食,有麻醬。
個湯足料,有幾粒蜆係入面。
爆擔丼
淨係食d 海擔都回本。
海擔,日日唔同,佢下佢果日比咩海擔你。
依間係有我係日本食到嘅水準,唔臭冇怪味。
同勁多。
勁靚