2023-01-04 215 views
約咗朋友係新界一日遊,行到攰就係粉嶺附近搵間餐廳食下嘢。見到小河內環境都乾淨企理,咁就入去試下,估唔到食物質素都好好,而且價廉物美,所以諗唔到食咩都可以揀呢間餐廳試下😁餐廳衛生同舒適度都幾好,枱面清潔,唔會油淋淋。見到都有員工做清潔,餐廳整體整潔企理。而且,座位唔會好迫,都算幾闊,坐得舒服。我哋係下午茶時段嚟,係餐廳食完嘢再坐多咗陣、傾陣偈都無員工嚟趕人走。而且,服務幾好,員工都好有禮貌。我哋幾個人點咗春卷撈檬、豬頸肉撈檬、火車頭湯河同咖哩豬扒飯。總體嚟講,食物質素唔錯,價錢都唔貴,性價比高。首先講下春卷撈矇同豬頸肉撈檬,檬粉爽口,個粉撈埋甜酸汁,酸酸甜甜好開胃。但估唔到係個越式炸春卷係咁好食,春卷皮脆卜卜,而且唔會好油,個餡有少少木耳,口感有層次,重點推介。而豬頸肉都係爽彈口感,算唔錯。食親越南嘢就一定要點火車頭湯河!最怕就係個湯底好多味精,食完就會好口喝。但今次呢個個湯應該無咩味精,食完唔會要係咁飲水,同湯底都有陣陣牛味。而今次推介係佢嘅牛丸,牛味濃郁,而且彈牙,口感唔錯。整體而言,呢個火車頭湯河都係推薦。而朋友就鍾意食飯,所以點咗個咖哩豬扒飯,個咖哩都幾香,少少辣,而豬扒都鬆軟。

[環境]

[服務]

[食物]

春卷撈檬

豬頸肉撈檬

火車頭湯河

嘢飲方面,我哋點咗滴漏咖啡、牛油果奶昔同紅豆冰。

估唔到呢間餐廳都有滴漏咖啡,幾得意。
滴漏咖啡

牛油果奶昔係重點推介,好特別,質地濃厚,奶香幼滑,而且牛油果味好出同唔會好甜。
牛油果奶昔

整體而言,食物質素高,價錢合理。而且,服務質素唔錯,員工有禮貌。下次可以再嚟試試其他嘢。
Type of Meal
Tea