2009-03-12 454 views
見有 Watson's Wine 既 Record, 身為 openrice 的一名常客, 不把酒窖的 Selection 作一個小品評實在對不起一起有份飲飲食食的伙伴們. 金鐘的 Watson' Wine, 果然係一間地方大, selection 極為豐富既一間酒莊, 今次特地去 New World 區睇睇, 睇下有乜野啱飲. 迷迷糊糊地, 找到這一支 2005 的 Hawkers Bay 出品. 請不要以專業眼光的評論這篇酒評的好壞, 自認對酒的應識不太深, 要我講到呢支酒天花龍鳳, 實在不可能. 這篇評語, 純粹是自己感受.一開瓶試一口, 明顯未 breath 夠, 帶甜的口感夾上牛肉豬肉應該會不錯. Breath 耐左, 酒身依然比較甜口, 而且個 after taste 都幾重. 真的, 不配食物去飲, 實在口感太重, 咦, 可能配上 Blue Cheese 更正. 其實很少看中南半球的酒, 不過, 若有好野, 當然不放過啦.

$215 (Other)