2019-12-04
趁住假期,又唔想淨係喺商場同人逼就渡過一日,一於約埋三五知己入長洲慢活人生。入嚟之前已經bookmark定幾間必試嘅店鋪,”Corner Garden”係其中一間,落船後轉右直行第三個街口入去就係。最欣賞店主嘅用心,除咗粉飾得店鋪溫馨而且有多個打卡位,沿路更放上易拉架,又設計有趣嘅slogan 『 人生不能後悔,但是可以拐彎 』 ,方便一眾吃貨搵到小店。佢哋有提供甜味班戟、鹹味班戟,仲有流心同雪糕系列,款式應有盡有。🍫【73%Belgium Dark Chocolate比利時黑朱古力$38】鋪上滿滿嘅黑朱古力粒同綿花糖,熱力將兩者融化交織一起,用上黑朱古力唔會過於甜膩,下次想試吓加埋雪糕,應該更滋味。🥑【Roasted Avogado招牌火焰牛油果$42】呢個係小店嘅招牌貨之一,店主Kelvin極力推薦,仲話食落會有三文魚軟綿綿般嘅口感。所有crepe都係即點即做,鋪上切片牛油果再抹上自家製蛋黃醬,經火槍燒過後傳出陣陣香氣而且冇一般蛋黃醬嘅膩口,咬落去油滑軟綿,果然有幾分似我最愛嘅”火炙三文魚”。同行朋友仔都試咗其他唔同款嘅crepe,評價都唔錯。值得一題係店主相當親切友善,不時與客人
同行朋友仔都試咗其他唔同款嘅crepe,評價都唔錯。值得一題係店主相當親切友善,不時與客人閒聊交流又會接受意見,仲話嚟緊會有一系列創新crepe添。