2015-03-18
話左要green monday 好耐,呢間一心素食就係公司後面,之前已經有同事話佢既下午茶好抵,$9 就搞掂又平又健康,份量又岩岩好終於都的起心肝,放工去試下,講真一來想健康d,二來係觀塘呢個工廠區夜晚唔使點等位,坐得舒服d原本三樓係西餐,而家改成素食,但夜晚時段人流都唔算少(當然無午市咁旺啦!),唔使等位就坐低左。。。立眼見到第二枱d份量都好大,三個人就叫2個set 加小食啦!餐牌設計好細心,寫明邊啲有奶,邊啲有蛋,岩晒唔同素食者需要,我呢啲齋口唔齋心嘅,當然咩都叫一餐啦!雜錦小食拼盤 - 即係酥炸雜菇,新鮮炸,熱辣辣,炸漿好脆,菇又鬆軟多汁,加上微酸既醬,吊一吊味,食多幾舊都無問題前菜 - 沙律、百穀方包&湯,平時我習慣飲白湯,因為覺得紅湯d肉味好蘇,點知呢個紅湯料足微辣,好飲到我搶左老公個碗黎飲!XD主菜黎啦!七彩雜菌釀大菇伴薯蓉平時食開果啲,會用牛油煎,香但會好膩,食食下就會食唔落呢度嘅大磨菇少有乾身juicy, 啖啖菇肉加埋芝士同伴菜,perfect match!法式忌廉時蔬千層麵味道豐富,層層雜菜加埋蕃茄焗,真係食唔停!估唔到素菜都咁好味百年好合炒花枝一向我都唔太喜歡仿肉,
主菜黎啦!
平時食開果啲,會用牛油煎,香但會好膩,食食下就會食唔落
一向我都唔太喜歡仿肉,不過食素嘅同事堅持要我試下,就試下啦,點知一食, 心諗…你玩嘢吖,根本係魷魚味! 點會咁似?! 平時我食果啲仿肉,全部都要落好濃味嘅調味,講真食味唔係食齋,而且勁多味精…呢道菜咁清,完全食到原味!好正, 我同素食者距離又近一步!
明知個餐有甜品都要食! 呢個薯餅炸出黎乾身一啲都唔油,放耐左都一樣咁脆,而且紫薯甜度岩岩好,夾埋個勁香嘅金栗! 雖然已經好飽,但都要食, 食唔停!!!
整體而言,一心素食絕對係一間有心嘅餐廳,細節位做得好好,而且味道喜出望外,即使唔係素食者,都好岩食! 而且選擇好多,有西有中,真係可以day day 都green!