2016-02-02 681 views
旺角有好多甜品店,今次吸引我既係呢間門面睇落好似bar,而其甜品好似實驗品的Next Station Dessert  落地玻璃外的城市落住雨,而我地係既寧靜又雅致既甜品店食野,別有風味 Test Tube 2.0因為我未試過第一代試管,所以做唔到比較,唯有淨係分享下我今次既感覺啦 三支boiling-tube-sized既test tubes好有新鮮感;加上佢用左spatula做匙羹,勾起我地細個入lab做實驗既回憶。由最左起說起--特濃朱古力慕絲。中間既士多啤梨有點酸,更襯批出朱古力慕絲的甜。然後係伯爵紅茶奶凍。因為我打算等齊甜品影大合影的關係,上面既泡泡早已消失掉 淡淡既伯爵紅茶味,加上奶凍軟滑既質感,好適合d唔想食太甜(或唔想肥)既朋友食 最後係Oasis (椰子奶凍,菠蘿慕絲)。菠蘿慕絲好有新鮮感,因為其他地方好少食到菠蘿整既甜品 椰子奶凍都一樣,雖然不少地方都有椰子既甜品,不過好多時都係成個椰子上。而呢度卻將椰子製成奶凍,雖然係奶凍,但椰子味都好重。結論係呢個Test Tube 2.0好適合追求新鮮感既人試下 Chocolate Molten Cake wit
旺角有好多甜品店,
今次吸引我既係呢間門面睇落好似bar,

落地玻璃外的城市落住雨,
而我地係既寧靜又雅致既甜品店食野,
別有風味

Test Tube 2.0
因為我未試過第一代試管,
所以做唔到比較,
唯有淨係分享下我今次既感覺啦

加上佢用左spatula做匙羹,
勾起我地細個入lab做實驗既回憶。

由最左起說起--特濃朱古力慕絲
中間既士多啤梨有點酸,
更襯批出朱古力慕絲的甜。

然後係伯爵紅茶奶凍
因為我打算等齊甜品影大合影的關係,
上面既泡泡早已消失掉

淡淡既伯爵紅茶味,
加上奶凍軟滑既質感,
好適合d唔想食太甜(或唔想肥)既朋友食

最後係Oasis (椰子奶凍,菠蘿慕絲)。
菠蘿慕絲好有新鮮感,
因為其他地方好少食到菠蘿整既甜品

椰子奶凍都一樣,
雖然不少地方都有椰子既甜品
不過好多時都係成個椰子上。
而呢度卻將椰子製成奶凍,
雖然係奶凍,但椰子味都好重。

Chocolate Molten Cake with Baileys
心太軟一直係我最鍾意食既甜品
(可能係有d回憶既關係.. haha)
呢度既心太軟特別在可以揀一款liqour做酒心,
包括Rum, Grand Manier, Baileys, Tequila Rose。
而我就叫左Baileys (會creamy d,好似係)

如片中所見,
先將Baileys擠到心太軟入面,
然後將心太軟切開,
最後,欣賞流心效果

好有參與感,覺得自己有份完成一份甜品

味道又點呢?
由於心太軟既朱古力太濃既關係,
事實上Baileys既味道唔係好出。
不過用作調味黎講,Baileys已經完成到佢既任務,
因為佢同令個甜品加重左牛奶味,好夾

甜品其實好多時係醉翁之意不在酒,
而旨在搵個地方,
食完晚餐後同朋友好好地傾計。
一間咁靚既甜品店,
加上別局特色既甜品
十分適合茶餘飯後去
2016-01-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Other)