2017-05-20
來到五月天, 外面剛落完細雨, 朋友帶我黎到尖東既Diletto, 一進來被裝飾成花園般餐廳, 肚未飽, 眼睛都飽了一大半了。點好菜後, 侍應隨即送上麵包籃, 同埋有牛油, 南瓜醬,及烤原隻蒜頭配料, 之前試過第間食扒餐時配菜跟烤原隻蒜頭, 可能有牛扒既油同汁令烤蒜頭更好味, 但呢度作為頭盤伴麵包就有點重味, 而且用唔夠欖油去烤焗,令烤出黎唔夠香, 用叉撩黎食時有點淋, 似蒜泥質感, 還是牛油比較適合!接著就是香濃龍蝦湯伴龍蝦肉 $98, 龍蝦湯香濃得來, 滑過喉嚨後唔會有"那"既感覺, 因為外面有些餐廳加左龍蝦味粉會種"那喉"既感覺, 而且龍蝦肉仲好爽口彈牙。之後餐廳附送小食, 炸吞拿魚肉雲吞, 雲吞炸得夠香脆, 裡面既吞拿魚肉夠CREAMY, 佐餐酒應該唔錯! 到左主菜點左黑松露蟹肉千層面$278, 同意式巴馬火腿辣桃果醬芝士薄餅$198外表由一層麵身一層蟹肉, 仲有火箭菜, 黑松露同三文魚籽作點綴, 再加上烤蕃茄伴碟同裝飾, 非常精緻, 黑松露跟蟹肉非常之軟綿, 而且充滿濃郁的松露香味, 澎湃的蟹肉口感很鮮。薄餅既主材料是巴馬火腿,入口可以感受到辣桃果醬的味道, 用果醬做pizz
香濃龍蝦湯伴龍蝦肉
黑松露蟹肉千層面
意式巴馬火腿辣桃果醬芝士薄餅
薄餅既主材料是巴馬火腿,入口可以感受到辣桃果醬的味道, 用果醬做pizza很特別, 這種辣果醬先甜後微辣, 好新鮮既配搭, 巴馬火腿油脂甘香, 還有烤得好香脆可口的薄餅邊, 不知不覺食上幾塊了, 還有上面一點火箭菜, 減低火腿油膩感, 平衡得剛好既組合!