2014-08-12 1061 views
農曆八月十五中秋節,算得上中國一個傳統嘅大節日,一臨近中秋又喺月餅出籠嘅日子,又會睇到大大小小各家商戶各出奇謀嘅時候,你又諗好送咩月餅俾屋企人或朋友未?是日跟幾位好友嚟到 2/3 Dolci中環店一試其迎中秋嘅迷你奶黃月餅,兼順道品嚐近日新出嘅Fresh Summer Series系列嘅件裝蛋糕 。聽一啲做開飲食嘅朋友講,近年奶黃月餅嘅銷情一年好過一年,銷量有增無減,幾間城中做奶黃月餅做到街知巷聞嘅都要提早截單。奶黃月餅之所以咁大熱,個人覺得不外乎比傳統蓮蓉月餅無咁「漏」,感覺輕怡健康一啲,但質感跟食傳統月餅又唔會差太遠,加上奶黃餡香滑吸引,迷你裝嘅幾口就食完一件,自然更受歡迎。雖然2/3 Dolci主力做意大利雪糕及蛋糕,但月餅仍然喺對準市場需要。今年,佢哋就推出咗兩款迷你奶黃月餅禮盒:Supremo及Grande,金色包裝盒配以雲彩圖案,包裝都簡單精緻得嚟,又帶有一點高雅 。 Supremo $268一盒有4個迷你奶黃月餅及一包茉莉花茶,香茶配月餅,送禮就最大方得體。 Grande $298一盒有6個迷你奶黃月餅,較適合送俾一啲家庭成員較多嘅親朋戚友,每個月餅都獨立包裝,衛
迷你奶黃月餅禮盒
Supremo $268
Supremo
Grande $298
一盒有6個迷你奶黃月餅,較適合送俾一啲家庭成員較多嘅親朋戚友,每個月餅都獨立包裝,衛生方便。
Grande
迷你奶黃月餅

月餅表面烘得金黃好睇,仲印有店家嘅「2/3」標誌,最佳食法當然喺烘熱或翻叮啦。餅皮厚度適中,口感鬆化,而奶黃餡少甜香綿,椰奶及鹹蛋黃碎誘發嘅香味,隨隨滲出,柔軟好食
,小弟覺得鹹蛋黃碎嘅比例加多少少都無妨。
迷你奶黃月餅
原來依家提早(17/8或之前)買仲有優惠,唔單止Supremo賣$228、Grande賣$268,比正價平多幾十蚊,仲加送兩張指定嘅標準裝(8oz)咖啡券
,一杯售價都要$30-$36,所以,老套講句,有心買就要襯早
Dolci本身都供應多款特色而具質素嘅蛋糕,至於3款夏日新蛋糕(Fresh Summer Series),包括Millefogile、Daisy及Passiflora,3款都各具特色。
Millefogile $48

屬於傳統型嘅拿破崙蛋糕:酥皮加吉士,得唔得就成為質素嘅較量。酥皮嘅質素,單睇酥皮嘅層次已相信不俗,入口確然鬆脆而富牛油香;中間嘅吉士,睇得到混入咗雲呢拿籽做,有朕雲呢拿天然香味,而且,吉士打得非常軟滑細緻,整件餅毫無疑問喺水準之作
,至於幾粒雜莓,當然喺裝飾過於實際。
Millefogile
Daisy $45

純粹睇名未必估到佢喺咩蛋糕,就算睇佢外型,都可能以為喺朱古力或咖啡一類,其實佢喺一件伯爵茶慕絲蛋糕。典雅嘅外型,切開就見到裡面滿滿嘅伯爵茶慕絲,以海綿蛋糕做餅底,加中間一層啫喱。慕絲柔滑而滿有茶香,啫喱味道柑柑哋,頗特別,果真討人喜愛嘅Daisy
Passiflora $45

外型及味道都極討好嘅Passiflora,絕對值得推介。上下兩層粉橙色以血橙做嘅蛋白馬鈴,脆口而帶點煙韌,一片白朱古力作為過場,平衡最上面嘅血橙啫喱,鮮紅色嘅啫喱橙味鮮明突出,再配合中間幼滑嘅熱情果慕絲,酸爽清涼,橙味跟熱情果味又非常之襯,齊齊驅走夏日悶氣
Passiflora
甜品又點可以無杯咖啡襯吓啦,咖啡以外,仲有多款紅茶、花茶及果汁。
焦糖鮮奶咖啡 $40(Regular)

雖然個拉花有啲瑕疵,但杯鮮奶咖啡真喺做得好手勢,唔使搞,亦無需要加糖,入口飲得到奶泡撞入濃縮咖啡時嗰份均勻,每口咖啡味唔會時重時輕,而且,啡味醇香,焦糖沉厚,質感柔滑
焦糖鮮奶咖啡
多謝食友嘅邀請,以及公關嘅款待,讓小弟有個咁甜蜜嘅茶聚!有時會忽發奇想,個迷你奶黃月餅換上唔同嘅餡料,又可唔可以作為恆常嘅甜品發售,吸引吓外國嘅遊客呢?
Type of Meal
Tea