2021-06-07
好開心同好姐妹fine dining☺️整頓晚餐嘅每一道菜式都有亮點同驚喜✨感受到廚師係菜式設計上所花嘅心思。Starter🔸黑魚籽龍蝦牛油果他他🥑 最底層係牛油果蓉,中層係龍蝦肉配蛋黃醬,表層鋪滿黑魚籽,口感由軟滑嘅牛油果到脆彈嘅黑魚籽,感覺到味覺逐層昇華,食完呢道前菜感到好fresh同埋開胃😋🔸核桃菲達芝士西瓜沙律配脆巴瑪火腿🧀🥓 第一次食炸左嘅巴瑪火腿,口感幾特別,脆中帶點咸香,核桃碎同埋芝士碎加強左火腿嘅香濃,之後食番啖西瓜沙律中和番,感覺唔會太膩,係好好嘅伴酒菜🍸🔸煙熏鮑魚配蠔菇,蘿蔔泡沫 鮑魚經過煙熏後,表層比較乾身,但咬入中間鮑魚嘅肉汁湧現,感覺煙熏過嘅鮑魚更能鎖緊肉汁,無喧賓奪主之餘更突出鮮甜味,蠔菇嘅口感亦同鮑魚好夾👍🏻Soup🔸香茅青檸蟹肉龍蝦濃湯🦀🦞 湯要夠熱先好飲,所以熱濃蝦湯會係客人面前倒入湯碟中,呢個儀式感已經加左分,加上湯真係好香濃鮮甜,仲食到蟹肉,真材實料🤩Fish🔸脆鱗甘鯛配墨魚湯🐟 魚鱗煎到卜卜脆,魚肉煎得綿滑多汁,慢慢滲透出黎嘅魚油脂同埋香脆嘅魚鱗係絕配,再飲一啖墨魚湯,完全係大海嘅味道🌊Main Dish
Starter
🔸黑魚籽龍蝦牛油果他他🥑
🔸核桃菲達芝士西瓜沙律配脆巴瑪火腿🧀🥓
🔸煙熏鮑魚配蠔菇,蘿蔔泡沫
Soup
🔸香茅青檸蟹肉龍蝦濃湯🦀🦞
Fish
🔸脆鱗甘鯛配墨魚湯🐟
Main Dishes
🔸香煎鴨胸,香橙薯丸,青荳茸配芒果汁🥭
本來無好鍾意食鴨胸,食完呢道菜後先知道係因為之前都未食過煮得好食嘅鴨胸😂首先鴨肉十分幼嫩,而且仲食到淡淡嘅鴨肝味係口腔中徘徊,芒果汁嘅點綴為呢道菜增添清新感✨
🔸美國特級肉眼扒🐮
肉眼扒份量十足,切開見到粉嫩嘅肉質,medium rare嘅火喉控制得好好,簡選嘅部位有少量油脂,增加左嫩滑感, 肉汁都豐富😆
一頓盛宴配搭維港夜景嘅璀璨🌃,發現原來得到生活嘅滿足感都可以好簡單,相信呢個就係餐廳名嘅由來 - Easy Life (EL) Dining 🍽