2017-08-10
同樣用咗一個唔係好關連嘅字來做主題。你過好多次嘅呢一間西班牙餐廳,吸引我嘅地方除咗舒適嘅環境,仲有好好嘅服務,好細心仔細嘅美食,每一次嚟到都會有驚喜。今次聽到佢哋為咗令到食物更加有質素,有部份嘅菜式係用想西班牙運過來嘅海水做,務求令到我哋坐響香港都能夠食到西班牙嘅風味。淨係呢一樣嘢已經足夠令到我好尊重特別喜愛呢間餐廳。另外一個喜歡呢間餐廳嘅理由係佢有嗰種西班牙獨特開心風情嘅感覺,冇好靚嘅西班牙磚牆,但係有好多好多嘅豬仔,企鵝仔陪伴你呢個晚餐。前菜小食係簡單嘅番茄醬配多士,配合當日朋友預備嘅白酒做開段。接着嘅係鵝肝醬,配上紅苺醬,熱情果醬,開心果醬,以及果仁香脆多士。超級香滑嘅鵝肝醬好似食緊一舊牛油喺口中溶化一樣。每次嚟到都會遇上呢一個炸白飯魚,主要嘅原因就係我哋從來都唔睇餐牌,呢個炸白飯魚條條都差唔多大,配上美味沙拉醬汁,10分開胃。主菜係呢一個西班牙紅黑配墨魚汁墨魚條,就係因為呢一個主菜,令到我嗰個星期連續食咗兩次Fofo ~ 我相信每一個人食完呢一個菜都會愛上呢個菜色。用上新鮮而且大隻嘅西班牙紅蝦,紅蝦最吸引嘅未必係佢嘅蝦身,而係蝦頭內先甜美味嘅膏。鮮甜得係令人難以忘記。配上用新鮮
配上用新鮮墨魚汁做嘅新鮮墨魚條,切到好似闊條麵一樣咁薄咁幼,食落去嗰一刻你先會覺得嘩原來係墨魚條嚟架?墨魚汁大概用上西班牙海水調製,淨係呢種細心已加分,兩者配合得天衣無縫真心我特登要一支匙羹,去品嘗個汁,一滴都唔願意浪費。
因為飲酒嘅關係所以呢響中間間場點咗個芝士拼盤,第一次喺呢度食芝士拼盤,配襯紅酒10分出色。
甜品方面不能少嘅當然就係西班牙油炸鬼,除咗呢一樣野佢其他甜品都10分出色,呢個拼盤就可以一次過品嚐四種甜品,精緻精美。
Elizabeth 係我近來聽緊嘅一首音樂,高雅,巧妙地利用弦琴的聲音,令到旋律不停播放在腦海中,似乎要用延線拉斷你的心。這些咁偏門嘅音樂其實真係唔多人聽,但係嗰種高雅觸動心靈嘅感覺,就好似識到一個感動嘅美食一樣。
Elizabeth 總係帶着一種優美凄美嘅感覺和故事,就好似魔導王裡邊嘅主角,女仔一定會好靚,然後找到一個一見鍾情的男人,卻經過重重波折,才能同最心愛嘅人一起,我都好喜望自己係有個咁刻骨銘心而多少困難都因為愛走在一起的童話故事。