2022-05-05
好耐無去土瓜灣,因為太唔就腳. 屯馬線開通,真係唔同晒. 呢區有幾間 cafe 都人氣高,對我黎講,打卡唔係重中之重,因為我攝影技術唔係特別好. 飲飲食食同舒適度先係重點.睇咗幾間,呢間係其實一間想試. 本身比較偏嗜單品咖啡,但特色咖啡都會想試, cucmber latte 出面比較少有,想試. 另外見呢到既曲奇評價唔錯,都想試吓.平日上午黎唔算多人,但都6成位有人. 如果係weekend, 估都會幾多人等.鋪位唔大,10個位. Bar 6個位,唔算好闊落,但又未係手踭撞手踭. 入面仲有2張2人枱. 光線舒適既,木紋牆/木系為主. 牆上有金屬掛飾. Bar 枱同入面都剛好有位,我揀咗坐入面枱,舒服啲.坐低前先order 野. Order 前又再問吓店員有咩推介既三文治同曲奇,店員推介蛋沙律三文治,提我其實可以雙拼. 而曲奇佢地推介開心果忌廉芝士曲奇. 咁我就 order 咗3樣:- Cucumber Latte- Smoked salmon + Egg salad sandwiches- Pistachio cream cheese cookieOrder
- Cucumber Latte
Order 完店員都提醒三文治要等10-15分鐘. 坐低見到枱面溫馨提示大家可以放低平板手機,好好enjoy一下. 😊
Cucumber Latte 先到,聞一聞有少少青瓜香味. 飲第一啖,青瓜味幾出,唔係草青味,唔錯. 奶味同咖啡味相對淡,但整體係配合同味道唔錯. 咖啡溫度亦ok, 影幾張相再飲都唔會太凍.
唔駛10分鐘,三文治同曲奇都送黎.
Smoked salmon + egg salad sandwiches
呢到既三文治唔係熱既,不過個麵包係微脆. Smoked salmon + egg salad 其實好夾 (純粹個人口味). egg salad 唔錯,蛋/醬/黑椒味都出到. 整體黎講,份三文治好食,但未至於一食難忘.
Pistachio cream cheese cookie
Order 時店員有再溫馨提示有開心果,問我食唔食得(加分🤣). 曲奇有焗熱番,中間cream cheese 部分溶溶地,我好鍾意. 食落第一口係食到開心果既香味,跟住就感覺到 cream cheese 既滑同豐厚 (要大啖啲,一口咬到個邊同中間,咁先好食). 曲奇幾有驚喜,份量好足夠. 食晒一個,都會膩膩地. 女仔食1/3 或半個其實都夠.
食到咁上下再飲 Cucumber latter, 凍咗啲青味會明顯咗.
鋪入面既客人聲浪唔大,慢飲慢食咗成個鐘,感覺幾舒服. 總括嚟講,Cucumber Latte 同曲奇係值得黎試既. 呢間值得再黎試佢地其他曲奇/ muffins.