2020-05-31
呢間走工業風嘅Testkitchen原來已經開咗四年最近呢一年先至留意到。每一個月或者每一季都會有唔同廚師係本地甚至世界各地嚟到呢度share對煮食嘅熱愛。喺網站入面有五個本地廚師可以選擇,每一個嘅菜單都好有個人特色。今次我哋一行四人揀咗chef Anderson, $1000 6course menu走日法風。Book咗chef table仲可以近距離見到廚師準備同煮嘢食實在係一個好好嘅experience第一道菜Shiitake Abalone Tartlet, slow cook左嘅鮑魚好軟身好好味配上超濃香菇嘅上湯,一啖都唔想浪費,飲哂,係一個好好既開始第二道菜Panna Cotta de Maïs, 超級有趣, 我諗係一個後現代手法詮釋嘅粟米湯,用火槍燒過嘅粟米粒下面亦係帶點蘑菇味嘅慕絲再配埋旁位薯仔味嘅雪糕,個口感真係超神奇第三道菜Risotto Aux Calamar, 廚師一早講明係驚喜菜式。呢個帶住海膽光澤同埋一片片海膽鋪係上面嘅魷魚risotto, 真係令我食慾大增。spoon in之後發現係用魷魚粒扮做意大利米真係超級好味呀去到第四道菜Le Saint-jacqu
去到第四道菜Le Saint-jacques, 呢個稍微有少少平凡比起上面三道菜, 花椒味南瓜蓉唔錯
第五道菜Le Pigeon,用芋頭絲捲着炸嘅乳鴿腿再加上用50度慢煮5分鐘嘅乳鴿肉,配上乳鴿汁yummy!!!
最後一道係甜品Oeufs vapeur à la Mandarine avec glace à L’vocat,係一個類似原隻佛手柑嘅甜品,帶少少回甘。