2022-04-18 904 views
去完D2 place就搵下邊到有野好食,睇到OpenRice荔枝角最高評分係呢間西餐廳,而lunch menu都唔算超級貴,而家仲有9折優惠,就黎試下啦。餐廳係工廠大廈入面午餐選擇不少,係好typical既3 courses位置都幾舒服,同隔離枱都有距離餐具乾淨,仲有自己印刷口罩套,好貼心我地叫左兩個餐,都包starter/main/餐飲貼甜品首先,一上台既係自家製既香草橄欖包,店員會比埋酸醋同橄欖油你配包。首先個包係外脆內軟,咬落口陣陣既香草味,配上橄欖油,更加提升層次,我敢講呢到既餐前包係我食過當中數一數二的👍🏻👍🏻之後送上巴馬火腿配茴香沙律。平時巴馬火腿配水果就食得多,今次呢個係配上用醬汁烤過既洋蔥,好特別。但濃濃火腿味再加上甜甜酸酸既烤洋蔥,別有一番風味。 另一個前菜係希臘山羊芝士中東米配沙律。山羊芝士味道一如既往都係非常濃烈,但配上沙律、青瓜、蕃茄既清淡,兩者配合得非常好👍🏻中東米亦好有口感。到主菜,係五成熟既澳洲m5和牛肉眼配芝士忌廉千層薯。一上台已經覺得好吸引,牛扒肉質鮮嫩,重要係佢旁邊既牛脂都煎得非常香口,咬落口好香牛味,但又唔會太油膩。千層薯睇落都係用心之作,見到薯仔

餐廳係工廠大廈入面

午餐選擇不少,係好typical既3 courses

位置都幾舒服,同隔離枱都有距離

餐具乾淨,仲有自己印刷口罩套,好貼心

我地叫左兩個餐,都包starter/main/餐飲貼甜品

自家製香草麵包

巴馬火腿配甜茴香沙律

希臘山羊芝士配雜菜沙律

牛眼肉配千層忌廉薯

M5肉眼
到主菜,係五成熟既澳洲m5和牛肉眼配芝士忌廉千層薯。一上台已經覺得好吸引,牛扒肉質鮮嫩,重要係佢旁邊既牛脂都煎得非常香口,咬落口好香牛味,但又唔會太油膩。千層薯睇落都係用心之作,見到薯仔疊住薯仔,而薯餅入面既cream好滑溜,成個都好match.

意式雜菜配香草意大利飯

意大利雜菜Risotto. 飯質非常易入口,唔會太痴笠笠同膩,而當中夾著好多新鮮既雜菜有蘿蔔、西芹、洋蔥等,平時唔鍾意食呢啲菜既我,都覺得呢啲配上個飯好fresh, 好易接受!

朱古力泡芙

是日甜品係朱古力泡芙。泡芙面果層朱古力係夾住一d nuts, 內餡係雪到似雪糕既朱古力cream。小小一口甜品,都睇得出誠意。

洋甘菊茶

餐菜叫左洋甘菊熱茶,為呢餐高質既西餐午餐作左完美既句號👍🏻

自家製香草麵包
巴馬火腿配甜茴香沙律