2022-12-13
我認為私房菜最岩就係一家大細去食, 咁岩男朋友媽咪生日唔知去邊度慶祝, 友人就介紹左呢間私房菜俾我, 我見菜式賣相都幾精緻, 於是就早早俾曬錢訂左位試下呢間中式私房菜有陣時一大班屋企人食飯成日要煩惱叫咩菜式好, 私房菜就有樣好處, 唔使自己諗, 一早安排好曬菜單, 坐定定等食就可以餐廳位於觀塘一間工業大廈, 觀塘站D4出口 一出就已經到, 非常近同方便,一坐底已經見到滿滿嘅獎牌係牆,睇黎主廚都幾猛料, 環境幾舒適, 座位間有屏風隔住, 私隱度高不得不提, 龍井綠茶真係非常之香!先有前菜榮哥自家甜酸齋 & 黑白木耳 酸酸甜甜頗開胃頭盆精緻擺盆令人賞心悅目本地水耕沙律菜伴芝麻醬+雙色墨魚仔+茶煉流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子芝麻沙律菜非常爽脆開胃, 新鮮度極高中間的雙色墨魚仔兩件均是不同味道, 其中一件帶微微辣味茄子酥脆外脆內軟, 富濃郁的煙燻香味湯就有兩款原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)x2/原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯(位上)x2兩款湯同樣味道濃郁, 哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯滋潤香甜帶果香, 另外燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯除了鮮香味濃,充滿姬松茸香氣, 味道互想配合且富有層次, 呢種天氣飲
有陣時一大班屋企人食飯成日要煩惱叫咩菜式好, 私房菜就有樣好處, 唔使自己諗, 一早安排好曬菜單, 坐定定等食就可以 餐廳位於觀塘一間工業大廈, 觀塘站D4出口 一出就已經到, 非常近同方便,一坐底已經見到滿滿嘅獎牌係牆,睇黎主廚都幾猛料, 環境幾舒適, 座位間有屏風隔住, 私隱度高 不得不提, 龍井綠茶真係非常之香! 先有前菜
榮哥自家甜酸齋 & 黑白木耳 酸酸甜甜頗開胃
精緻擺盆令人賞心悅目
芝麻沙律菜非常爽脆開胃, 新鮮度極高
中間的雙色墨魚仔兩件均是不同味道, 其中一件帶微微辣味
茄子酥脆外脆內軟, 富濃郁的煙燻香味
原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)x2/
原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯(位上)x2
兩款湯同樣味道濃郁, 哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯滋潤香甜帶果香, 另外燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯除了鮮香味濃,充滿姬松茸香氣, 味道互想配合且富有層次, 呢種天氣飲碗暖暖的湯, 真是一流!
整道菜式充滿黑松露的香氣, 而且魚肉彈牙有嚼口
露筍很「嫩」所以無任何渣
燉蛋白非常滑溜, 上面有一層茨汁, 個人吃到薄茨有淡淡的茶香味, 同行家人則吃不到茶味
牛面肉味道極為濃郁, 有點西式的風味, 牛面肉炆得夠淋夠入味, 有紅蘿白和白蘿白兩款, 同樣煮得非常入味, 蘿白鮮甜帶有咸香
雞肉鮮甜帶有豐富香味, 蟲草花、荷葉和淡淡酒香融合, 卻難得地保留雞肉的主角地位
淡而不寡, 清而爽脆
炒飯鑊氣十足, 裡面有紫薯粒粒, 蛋和飯素
芝麻湯圓
芝麻味非常香, 甜度適中, 為此餐畫上完美句號