2022-08-02 1371 views
疫情自始,公司今年恢復康樂活動飲食津貼,加上有位成功人仕離職,另謀高就,再加上某D友好贊助,工地仝人收工屯門三聖,海鮮farewell dinner,一醉方休。月上柳枝頭,人約黃昏後。六點飛車三聖海鮮街,(長路漫漫伴我闖,一出香港人聖山-獅子山,對我而言,路途遙遠,遥遙無期)入口隱蔽,柳暗花明又一村花明柳暗二奶村,別有洞天無敵大海景(隔離果個仲使出來行)入到餐廳名門,例牌動作揀海鮮,豐儉由人,各花各款,花樣撩人,不作詳述。白灼九節蝦,不加任何調味,原汁原味,,做法便捷又美味!清甜爽脆,一試再試豉椒炒蟶子,惹味夠鑊氣,鮮甜又爽口,吃得夠爽快,惜貧下中農出身,好中華出產泥蟶子。椒鹽賴尿蝦,皮脆肉厚,雖則無膏,港人至愛。(若有生腌,佐酒一流)辣酒花螺,無論花螺東方螺,都係地盆佬至愛。一鴨抵三雞,一斤花螺,等於三斤東方螺,吾食辣既我亦浅嚐椒鹽奄仔蟹,肚滿腸肥,賤肉橫陳,膏香四溢龍蝦伊麵,肉甜香滑,至於伊面充满海鲜的滋味,會當凌絕頂,一吸眾蝦味清蒸星班,吾知係東星,定係西星,總之係阿星(無包頭架),細嫩爽滑,鮮甜有魚味菠蘿咕嚕肉,,正常酒樓野,尚算惹味正常酒樓菜色,不過不失,一鴿勝九雞老潮口味軒

入口隱蔽,柳暗花明又一村

花明柳暗二奶村,別有洞天無敵大海景(隔離果個仲使出來行)

白灼九蝦

豉椒炒蟶子

椒鹽賴尿蝦

辣酒花螺

椒鹽奄仔蟹

椒鹽奄仔蟹,肚滿腸肥,賤肉橫陳,膏香四溢

龍蝦伊麵

清蒸星班

菠蘿咕嚕肉

菠蘿咕嚕肉,,正常酒樓野,尚算惹味
乳鴿

正常酒樓菜色,不過不失,一鴿勝九雞

港女港媽梅子酒
藍妹生力地盆佬
紅白二酒不盡錄

仲有其他,如古法炆鮑魚,蒜蓉粉絲蒸扇貝,至愛既椒絲腐乳通菜。
當然吾少得飯後生果,如果飯後果改為新鮮菠蘿醮醬油就好,都係回家自製,未必人人啱口味。
又到飲飽食醉之時,順風順水,直到尖沙咀。專工專責,專車抵家門。

2022-07-09
Type of Meal