2018-02-26
位於中環善慶街「Figaro」法日式Fusion菜提供兩地菜式,岩哂三心二意既胃仔。由老闆兩夫婦親自打理,日籍太太負責總廚一職,為我地帶來佳餚,美酒方面老闆都會親自介紹,高級餐廳來說添加多了一種溫情。係浪漫嘅節日裏搵一間有情調嘅餐廳但又想價錢實惠?「Figaro」係唔錯既選擇。阿爾薩斯的紅酒酒濃情重,有美食當然少不了葡萄酒點綴添色生揮。老闆推介位於東部的阿爾薩斯(Alsace)出產的Gewurztraminer帶甜適合男朋友點比,無論對紅酒有冇研究嘅朋友都好值得一試,因為係香港唔多地方有得飲嫁。為晚上作點心思。。。同情人食野,為佢點生蠔係晚上助燃既必備🤫 餐廳有日本牡蠣亦都有法國生蠔。是日牡蠣我鐘意佢夠Melon, 比較Fresh Biscuit可以食多幾隻。日本生牡蠣 配自制醬特製寿司球 (Sushi Tartine of the day)一人一口感覺特別滋味,手機食先嘅朋友壽司球色彩繽紛岩餵飽個手機。Smoke salmon 加 mint 絕對會令你帶來驚喜!甜蝦吞拿魚油塩麴漬甜蝦吞拿魚油塩麴漬是日最愛嘅前菜!當你以為佢平平無奇嘅時候,佢每一口都令到你停唔到。吞拿魚刺身加甜蝦刺身切
阿爾薩斯的紅酒
為晚上作點心思。。。
日本生牡蠣 配自制醬
特製寿司球
(Sushi Tartine of the day)
甜蝦吞拿魚油塩麴漬
甜蝦吞拿魚油塩麴漬
是日最愛嘅前菜!當你以為佢平平無奇嘅時候,佢每一口都令到你停唔到。吞拿魚刺身加甜蝦刺身切粒,特製嘅調味加上乾蒜蓉同黑胡椒🤤唔好浪費左蝦頭裏啲蝦膏,回味無窮。
P.S. 我給這個六粒星 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐
白松露油自製薯蓉配法包
Sides dishes 另一選擇,簡番個飽肚少少嘅薯蓉。白松露油既香味,薯蓉有又牛油香,口感滑,很滿足。
*出產的Gewurztraminer帶甜適合男朋友點比另一半。