今次黎到映水芺蓉食野,映水芺蓉係一間高級四川菜,一共有兩間分店係香港,我今次去既係位於銅鑼灣既分店。依到既服務真係好好,係用餐之前,職員有簡單介紹餐牌。開始食野之後,職員亦有好細心咁講解點先可以正確咁品嚐到每一道菜既美味。另外,職員更換餐具同加水等等亦都好有效率。椒麻南非鮮鮑 ($168)椒麻醬調得好特別,有一種獨特既香味同麻辣既味道。食鮑魚既時候可以沾多少少汁,令味道更上一層樓。蓉城小點 ($68/位)由右邊既衝衝卷食起,卷入面有好多蔬菜同肉等等,配上最底既蜜汁,幾好味。中間既係帶子同雞樅菌,帶子入口好滑,好多汁,雞樅菌亦都有好香既菌味,非常好味。最後係唐辛鵪鶉蛋,蛋黃好香,好好味。四川紅燒花膠 ($98/位)花膠好厚肉,蘿蔔好嫩亦都好甜,非常好味。蘿蔔用既係大蘿蔔中間既肉,再加以烹煮。最特別係個汁,入口有少少甜,之後個辛辣味再慢慢滲出黎。香芒山葵蝦球 ($238)山葵味好香濃,入口唔會太辛辣,岩唔食辣野既朋友食。蝦球好大隻,爽口彈牙,蝦肉好鮮甜,非常好味呀。宮保大蝦球 ($238)依個蝦球同上一道菜一樣,係烹調方式唔同。依道菜整得唔算太辛辣,食既時候反而有陣陣麻辣味,好有四川風味。

椒麻南非鮮鮑 ($168)

蓉城小點 ($68/位)

四川紅燒花膠 ($98/位)

香芒山葵蝦球 ($238)

宮保大蝦球 ($238)

水煮牛肉 ($398)
用上安格斯牛,牛肉好嫩滑同肉好香,好好味。依道菜用左菜取代左平時用開既粉,菜吸收曬個汁,好入味。

魚香茄子 ($148)
茄子唔會煮得過左火,煮得亦好入味。依道菜既賣相方面好特別,用左原條茄子包住一條條煮好左既茄子。

整體黎講,今次既食物都好高質,餐廳職員既服務令人有賓至如歸既感覺,食物亦都好有四川風味,我全程都食得好開心呀。