2022-06-07
現時的印度菜越來越專業,還有 Fine Indian ~ [ 菠菜葉豆蓉脆餅 配薄荷羅望子酸甜醬及乳酪 🌮 Palak Patta Chaat ]好特別的一道菜,見到個樣同星星推介,第一時間即下單了。賣相很討好,有聖誕節般開心氣氛,入口是酸酸甜甜的,脆餅及乳酪多重口感,咀嚼多兩下即感到甜中帶辣,而且是越來越辣🌶 好一道混醬 🤔[海得拉巴雞肉香飯 🐥🍚 Hyderabadi Murgh Dum Biryani ]白咖喱:薄荷青瓜,好Fresh,但三秒後就知—— 都幾辣架! 立即噴火😲🔥黃咖喱:正常口味,好大陣香茅味~ 而個飯(米粒)唔似平時米飯嘅口感,反而似碎碎的媽咪面浸冧咗再炒翻乾嘅口感🤣🤣 各花入各眼啦,我朋友勁中意食~🤪雞肉全熟,所以一絲絲的,不過勝在夠香,濃濃醬汁縮在肉里😋[皇室烤餅 👑🫓 Sunhari Lachha Naan ]無想像中咁冧咁松,軟硬兼備,朋友說有少少似中式蔥油餅🫓🌮 當中用了番紅花、罌粟籽、杏仁去調味,幾特別。[西印信德省慢煮羊肉咖喱🐏🍛 Sindhi Gosht ]店員話驚我齋食Naan會dry,建議我嗌個咖喱一齊食。 香料用了藏茴香籽、小豆蔻、香葉,
好特別的一道菜,見到個樣同星星推介,第一時間即下單了。
黃咖喱:正常口味,好大陣香茅味~
雞肉全熟,所以一絲絲的,不過勝在夠香,濃濃醬汁縮在肉里😋
[西印信德省慢煮羊肉咖喱🐏🍛 Sindhi Gosht ]
店員話驚我齋食Naan會dry,建議我嗌個咖喱一齊食。
香料用了藏茴香籽、小豆蔻、香葉,做成特濃咖喱,配合飄香的羊騷味,勁合襯。重口味人士必選。
Dessert 🍨
[玫瑰糖蜜餞球🌹 Gulab Jamun ]
甜到入心,有淡淡的玫瑰香,好特別 🥰
[秘制印度甜奶球🍨 Homemade Rasmalai ]
類似豆卜咁網狀球形,但裡邊系豐富的奶汁,香濃甜蜜🥛