2018-09-03 1917 views
今日男朋友仔同我慶祝生日😚😚 帶我去食米芝蓮既法國菜喔😯 唔知會唔會好貴呢😲一坐低就有兩款頭盤 一個係薯仔煙肉波波 另一個係蕃茄咖喱脆脆撻咁💁‍♀️ 頭盤都好好食哦☺️ 不過有一件蠢事😂 就係我哋喊左杯餐前酒香檳- 🌹 Rose 原來要$300一杯架(我地埋單先知😲) 就唔係好抵啦🙈🙈我要咗個Summer Tasting Menu💁‍♀️有六個courses🙆‍♀️男朋友就要咗個Summer Signature Tasting Menu💁‍♂️有八個courses🙆‍♂️ 因為太多啦 我哋揀啲黎記錄下啦🙆‍♂️🙆‍♀️ Appetizer - Amuse bouche其實係廚師嘅小創作靈感料理 有幾塊入口即溶嘅吞拿魚卷 個汁就用咗啲青檸打成泡沫 酸酸甜甜 食啲bubbles好開心好開胃☺️餐包都好好食喔😭😭😭 點解可以咁好食㗎😭 餐包本身好軟熟 啱啱焗起熱辣辣又香!左邊嗰個係Basic 右邊係加埋芝士千尋酥皮 有好多層又鬆軟!更加出色嘅係舊牛油!!係我人生中食過最好食既牛油 可唔可以賣比我返屋企食😭 首先牛油好香好軟滑 仲有啲辣味架 搽落啲熱辣辣嘅包包度 超好味喔❤️❤️❤️ 我地兩人竟然食晒兩個包包同埋啲牛

因為太多啦 我哋揀啲黎記錄下啦🙆‍♂️🙆‍♀️

Appetizer - Amuse bouche

餐包都好好食喔😭😭😭 點解可以咁好食㗎😭 餐包本身好軟熟 啱啱焗起熱辣辣又香!左邊嗰個係Basic 右邊係加埋芝士千尋酥皮 有好多層又鬆軟!更加出色嘅係舊牛油!!係我人生中食過最好食既牛油 可唔可以賣比我返屋企食😭 首先牛油好香好軟滑 仲有啲辣味架 搽落啲熱辣辣嘅包包度 超好味喔❤️❤️❤️ 我地兩人竟然食晒兩個包包同埋啲牛油😋😋

De l’eau douce a l’eau salee
三文魚配魚子醬
三文魚食落去有幾種嘅味道 層次好豐富🤤 有煙熏味 魚子醬鮮味( 又唔會太咸 ) 味道充斥着整個口腔❤️

White button mushroom soup
餐廳既signature dish 一開始係用杯仔上 再倒落碗中💁‍♀️ 湯就好似聚合咗蘑菇嘅精華 飲落去既每一啖都好似食緊無數嘅蘑菇🙆‍♂️❤️ 果然係餐廳嘅招牌! 不過由於太精華 怕草青味嘅人未必喜歡哦💁‍♀️

Invente par Marie Antoine Careme
另一款signature dish 酥皮龍蝦濃湯🙆‍♀️ 雖然細細一舊 但龍蝦味超級重!酥皮好鬆化 配合埋龍蝦同龍蝦個thick sauce底 係享受🙆‍♂️🙆‍♀️

il a un casier
呢道同上一道都係龍蝦 但係呢一道食嘅係口感👅 雖然味道淡少少 但份量比較多 仲有龍蝦鉗😝 配埋啲牛油青檸汁加果籽 啖啖肉 好彈牙!🤤

Voyageur dans l’ame
其中一款Main dish我覺得要介紹嘅係pigeon! 用慢煮方法烹調 再煎香表皮💁‍♂️ pigeon味道好濃又好滑 waitress再特別介紹fillet既位置更滑!(雖然最小塊 但係pigeon最嫩滑既部位) 再配以雞油菌提升味道 莓醬balance番pigeon濃烈既臊味 相當出色🙆‍♀️🙆‍♂️

qui l’aurait cru
食完主菜就上cheese了 cellar中有許多cheese比我地揀 waiter都會根據你嘅preference而serve cheese💁‍♀️ 我地揀咗味道較heavy既cheese 不過真係無研究 唔識食😂😂 浪費左😂

女朋友我唔係好岩cheese🙈 waitress就offer轉做summer既dessert🍓 Strawberry配strawberry醬及雪芭 全部都係🍓🍓🍓 好甜好fresh阿 超中意食喔😚😚

最後仲有petite desserts同茶 視覺同味覺都非常滿足既生日飯 享受了四小時既二人時間 謝謝男朋友喔❤️☺️ Thanks for spoiling me💋

$2000 (Dinner)
Celebration
Birthday