2022-08-25 11 views
經過旺角,被一個綠色門面小食店吸引。當時正值打風日子,有幸在店員收舖前下單了今晚的晚餐。餐牌簡單易明,我點了一個全份吉列豬扒撈魚麵,既然是小食店,也叫了一個乜都有嘅小食拼盤和冇豬肉嘅芫荽燒賣。如果堂食的話,可以在舖頭側邊的企台進食,環境乾淨。而外賣的話,更會附送一個牛皮紙袋,面上更有店員人手繪畫的圖畫,好得意。主食吉列豬扒炸得金黃酥脆,豬肉香味突出,配上咖喱醬汁的魚麵,配搭新穎。魚麵軟硬適中,醬汁輕輕鋪滿在麵上,不會有額外多餘的醬汁,不用擔心過多的醬汁會因為外賣而淋濕吉列豬扒的脆面。小食拼盤真係好適合有選擇困難嘅人,從未見過如此粗壯的炸魚狗腸,再加上魚餅和兩款燒賣,配上深得香港街頭咖喱醬精粹的醬汁,少少辣既能增加食慾,也能夠突出魚肉的鮮味,想令人一直食吾停。最後其實見到餐廳有唔少特色飲品,唯有下次行街經過時候再叫一杯消消暑吧。