2014-04-11
新開既餐廳, 個style同Classified/Jaspas相近, 第一個吸引我去試菜既因素其實係個裝修。餐廳兩邊採用open既design, 落地門可以全部打開, 坐向小街個邊既有種係意大利路邊餐廳進食既風味, 不過向大街個邊的話就無咁好喇, 因為好多巴士行駛, 始終都大塵同嘈D一踏入門口, 就已經有人黎greeting, 因為滿座所以被安排到bar檯坐住等, 但bar檯座位有限, 遲黎既客人就無咁好彩, 要企係門口等喇今日係媽咪生日, 不過媽咪未到 (做乖女就梗係要早D去攞位啦), 就襯呢個時候同經理商量用其中一款甜品做生日蛋糕。問經理要佢介紹, 本來佢推薦brownie, 不過上年係Jaspas已經用左brownie黎做蛋糕, 唔想重覆, 經理就推薦個butterscotch pudding ...... 好期待廚房採用open kitchen型式, 不過一D油煙味都無, 而且可以見到廚師係裡面忙, 係等食物黎既時候, 都係一種entertainment呢我地叫左一個pizza, 同埋 breakfastPizza topped with "Chutoro" style fat
我地叫左一個pizza, 同埋 breakfast
Pizza topped with "Chutoro" style fatty tune, pickled ginger, salmon roe, garlic aioli 意料之外, D 吞拿魚係吞拿魚生 (雖然 waitress同我地落單時好似有提過, 不過我地一家三口都無為意), 上面有三文魚子, 同埋有好香既蒜油 + 紫菜絲, 一黎到已經香氣撲鼻, 好想一啖咬落去, 不過因為想影一張檯上有食物既全家福, 所以只好乾睇。好彩餐廳好細心咁用焗架放係碟上serve, 而唔係直接將pizza放上碟, pizza底唔會因為水氣而淋哂, 我地可以安心咁慢慢等埋個breakfast先一齊食
不過外籍經理見到我地遲遲都唔開動, 以為我地唔滿意食物所以唔動手, 殷切咁過黎問我地一切是否安好。知道我地係想等埋另外一個dish先食, 就親自去廚房跟進
susage and bacon, poached egg, spinach & toast 可能廚房漏左單, 呢個足足比個Pizza遲15分鐘先黎到, 個pizza呢刻真係凍哂喇.....
個poached egg真係好有水準, 蛋白熟哂, 但蛋黃仍然全生
不過個煙肉同sausage就真係比較油, 而spinach亦較咸 (可能平時屋企食野較清淡), 呢個無咩特別, 普通 all day breakfast 一個
Spiced butterscotch pudding with ginger glace and honey vanilla ice-cream
食哂所有野喇, 外籍經理剛行過, 我向佢點一點頭, 佢又向我眨一眨眼, 唔夠5分鐘, 一個有Happy Birthday字樣既甜品就出現係我地眼前, 真係好appreciate經理既「醒目」。要知道, 宜家好多餐廳, 當你細細聲向waiter表示可以上蛋糕, 希望為壽星保持神秘既時候, waiter往往會好大聲咁反問「係唔係可以上個蛋糕喇?」, 個刻會真係好想可以用眼光殺左佢 ......... =_=" 聽外籍經理講, 本來呢個butterscotch pudding係用個杯裝住上碟, 不過因為我地係用黎做蛋糕, 所以就將佢倒出黎, 變左宜家呢個樣, 甜品師真係好有心思呢
個pudding好香butterscotch味, 上面既ginger glace 亦同 butterscotch 意想不到地配搭得非常好, 不過整體略甜, 如果butterscotch 醬少落D可能會比較好。最受我地一家三口歡迎既係個雪糕, 帶點蜜糖味既vanilla ice-cream ...... 唔太甜, 混埋個過甜既pudding一齊食, 甜度變得「還可以接受」
食飽飽, 外籍經理仲過黎同我地傾偈講笑, 又問我地意見
整體黎講, 今次黎食飯好滿意, service亦好好, waiter都好好笑容
Other Info. :
另一surprise係...... 個生日甜品....... 竟然無收我地錢...... 真係好generous呢!!