2021-11-16
#fatxlongping #fatxyuenlong‼️𝗙𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 東南亞料理‼️•① 手 撕 雞 蕎 麥 麵 配 檸 檬 辣 椒 醬 油] | 食落去好似韓國水冷麵,很清新開胃。不過其實冇想像中咁辣。好足料。|𓋪7/10•② [ 美 國 安 格 斯 生 牛 肉 湯 河 ]|湯底用了牛骨熬製而成,食落去冇出面咁濃味,食得出冇味精。牛肉肥瘦均勻,不會過韌。可惜河粉質感偏幼,唔係傳統嗰種闊河。所以食落去有啲平凡。鐘意清淡的人應該會喜歡。𓋪6/10•③ [ 香 辣 雞 翼+巴 東 牛 肉 生 菜 包 ]|小食反而比主食更出色。特別係個雞翼,食落去好似𝙱𝚞𝚏𝚏𝚊𝚕𝚘 𝚠𝚒𝚗𝚐𝚜 ,但新香料配上特選墨西哥辣椒,令到甜辣味更加很突出。巴東牛肉就利用椰糖重新調配,唔會有中東菜嘅「死咸味」,生菜亦都減低小食嘅油膩感。|𓋪8/10·④|茶味較香,但奶味偏小,甜度適中,整體感覺良好。咖啡豆明顯有落過苦工,咖啡香濃但又唔會太酸。|𓋪7.5/10·We viet (Yuen Long)Shop 5, G/F, The Rainbow, 22 Wang Yip Street South, Yuen Long #
‼️𝗙𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 東南亞料理‼️
① 手 撕 雞 蕎 麥 麵 配 檸 檬 辣 椒 醬 油]
| 食落去好似韓國水冷麵,很清新開胃。
不過其實冇想像中咁辣。
好足料。|
𓋪7/10
② [ 美 國 安 格 斯 生 牛 肉 湯 河 ]
|湯底用了牛骨熬製而成,食落去冇出面咁濃味,食得出冇味精。
牛肉肥瘦均勻,不會過韌。
可惜河粉質感偏幼,唔係傳統嗰種闊河。
所以食落去有啲平凡。
鐘意清淡的人應該會喜歡。
𓋪6/10
③ [ 香 辣 雞 翼+巴 東 牛 肉 生 菜 包 ]
|小食反而比主食更出色。
𓋪8/10
④[泰式奶茶+越式咖啡]
|茶味較香,但奶味偏小,甜度適中,整體感覺良好。
咖啡豆明顯有落過苦工,咖啡香濃但又唔會太酸。|
𓋪7.5/10
We viet (Yuen Long)
#東南亞菜 #創意菜式 #新餐廳 #元朗 #食在元朗 #Weviet #香港餐廳 #hkfoodie #hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食
#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #yuenlongfood #元朗食物 #朗屏食物