2021-11-12
@We Viét 東南亞料理研究所 係一間東南亞fusion餐廳,除左會食到泰國,印尼,越南等等嘅菜式外,仲會crossover其他國家嘅元素,好有創意同特色!食物味道都唔錯!裝修簡潔舒適,近窗口位係塊落地大玻璃,相信中午來食會好光猛,更加感受到東南亞嘅陽光氣息!-巴東牛肉生菜包 $88味道有啲似咖哩,但有濃濃椰奶香料味,以提升香度同質感。牛肋肉好淋好嫩滑,配埋生菜、九層塔、辣椒一齊食,非常創新特別!牛肋肉比得幾大方,有差不多8大粒。但生菜相對上就唔太夠,建議可以俾多幾塊或者大塊啲,因為有汁好易流出來,食到成手都係🙈-印尼簿餅辣椒蟹肉”賓尼迪蛋” $98重點:打卡要快手 + 襯熱食!呢個印尼mix西式版Egg Benedict幾有驚喜!餅底係酥皮手抓餅,酥脆香口。上面放上一堆蟹肉、粟米、生菜、蕃茄等配料,感覺即刻冇咁膩!最重要當然係頂頂個2隻水波蛋同濃郁嘅Hollandaise sauce,同配料又幾夾,似沙律醬效果!整體來講我幾推介大家試,唯一問題係個餅皮有啲難切,一切整道菜就比我破壞左,無曬美感😹😹-鎭江羊架配蜜糖芥末薯仔沙律 $188中西合壁版羊架又係驚喜之作!原本會覺得有啲奇怪
巴東牛肉生菜包 $88
印尼簿餅辣椒蟹肉”賓尼迪蛋” $98
鎭江羊架配蜜糖芥末薯仔沙律 $188
中西合壁版羊架又係驚喜之作!原本會覺得有啲奇怪,但個酸甜鎭江醋汁又幾開胃,中和左羊架本身嘅油膩感。店員話廚師仲加入左少少咖啡粉,平衡番醋汁嘅味道之餘,又減低羊膻味。但因為羊架成本較高,得3塊,所以佢就用薯仔沙律代替薯蓉做配菜,令大家食起來更滿足飽肚🤰🏻
凍泰式奶茶 $35
好打卡able嘅泰式奶茶!出面一般好飲嘅都係某牌子嘅沖粉,呢個督就應該係佢地自己調配的。茶底叫左少甜味道岩岩好,佢嘅奶係鋪係茶面嘅厚厚creamy嘅奶蓋,要搞拌佢先會成為平時見嘅橙啡色泰茶!
泰式椰子沙冰 $32
椰奶味香濃嘅沙冰,正正常常,可以大杯啲就好啦
* We Viét 東南亞料理研究所*
地址:元朗宏業南街22號虹方地下5號舖
#hkfood#likeforlike#instatravel#latergram#hktravel#photooftheday#traveling#yummy#travelhk#followforfollow#travelgram#hkdating #utravelhk#pleaselike#hkfoodie#foodphotography#bestfoodhongkong#coffeehk#hkcafe#topcitybites#topcitybiteshk
#香港美食 #元朗美食 #香港餐廳 #東南亞菜 #創意菜式 #元朗 #食在元朗