2014-09-30
在筲箕灣東大街找吃的, 行到街尾都無邊間覺得想食, 最後在這道北工房停下道北工房 Japan 88個名就好日本了, 不過原來供應的食物係FUSION 的, 既有日本的魚生, 更有歐洲式的生蠔, CANBONARA, 牛扒等, 餐廳係走高檔路線的 (以價錢計), 不過裝修則不見得豪華雖然係咁, 地方勝在闊落, 坐位唔會迫夾, 而枱的SIZE很大, 足以放齊應用的餐具而唔覺得無位掃瞄完餐牌之後, 同女友人點了秋刀魚 + 三文魚刺身, CARBONARA, 牛小排同北菇煲仔飯, 只係看我叫的東西就已經FUSION到極了秋刀魚刺身+ 三文魚刺身極度新鮮, 秋刀魚最初以為係好腥既魚, 不過食落係有很香的魚脂, 加埋甜美的肉質, 三文魚很肥美, 刺身是不用擔心了, 下次要食海膽UNI先CARBONARA,麵條硬一D, CHEESE汁過得去, 係一份合格的PASTA, 但不算一個驚喜北菇雞煲仔飯, 用上一個價值$6XX的歐洲某牌子煲做, 優點係火力平均, 痴底的情況較少, 不過最緊要係味道好特別, 飯入面放入一D好似KIM池的泡菜碎煮, 好好味牛小排係切粒上, 有濃郁的牛脂香味, 不過切得太大粒,
牛小排係切粒上, 有濃郁的牛脂香味, 不過切得太大粒, 切細粒會比較好
價錢係唔低, 不過要食優質料理, 無可厚非