2008-01-24 13 views
jan 22, 08,2人來lunch,但友人只是來陪跑,叫咗1個set lunch : 1) 頭盤: thai fish cake w/grapefruit salad-另外還好似有3個選擇-個魚餅幾厚身,口感唔喺彈口嗰隻,但小腍得嚟又唔喺粉,唔辣,不錯-旁邊3片西柚好甜2) 湯: water melon w/mushroom-有磨菇味,但比較清3) 主菜: half cooked salmon w/red curry-伴個curry可以揀green curry,因waiter話red curry會甜d,所以選咗red -另外還有6個choices,唔同choice有唔同價錢-個3文魚因沒有煎到全熟,所以1d都唔會鞋口,保持得幾嫩吓-友人10分讚個紅curry汁,話雖然辣,但好好味(味道有2個層次) 4) 餐飲: 熱香茅茶-有淡淡香茅的清香-不錯- 之前友人嚟過食lunch,覺得我會鍾意,所以介紹我,多謝晒,真喺無介紹錯- 全店裝修好維多利亞feel,以黑白為主色調,所有杯,碟(大,小)同碗(大,小),都用同1種花紋,好靚,1絲不苟,好classy同華麗,尤其埋單用嘅泰式銀器手指,

-另外還好似有3個選擇
-旁邊3片西柚好甜

2) 湯: water melon w/mushroom
-有磨菇味,但比較清

-另外還有6個choices,唔同choice有唔同價錢
-個3文魚因沒有煎到全熟,所以1d都唔會鞋口,保持得幾嫩吓

4) 餐飲: 熱香茅茶
-有淡淡香茅的清香
-不錯

- 全店裝修好維多利亞feel,以黑白為主色調,所有杯,碟(大,小)同碗(大,小),都用同1種花紋,好靚,1絲不苟,好classy同華麗,尤其埋單用嘅泰式銀器手指,好精緻

- 有early lunch優惠,在1點前結賬,2送1

- 不過我亦第1次比店員勸告我唔好影d食物,所以只可以post到小小。

- 但當我叫埋單之後,有個自稱餐廳pr的女子收到風我影d食物,好客氣同我講:"我聽講你對我哋嘅食物好有興趣,你喺咪media?.........我哋可以提供d相比你"我話唔喺,我只喺興趣嚟啫,想登落個人blog度

- 佢仲推介個tasting menu比我,有5道菜,收$168+10%/head嘅special price,比較喺1個french菜menu。其實個tasting menu都幾吸引,有
i) 田螺
ii) soup(講咗會喺自己煮的忌廉湯)
iii) 主菜(3揀1)
iv) homemade signature dessert
v) tea/coffee

- 個女子之後介紹我下幾間舖有佢個sister company - pop bites,試吓d cake同聽吓唔同時間的live music表演(jan 23, 08有joey tang)