2015-03-07
事源係咁既, 小妹上個月係facebook中左張八色小籠包既coupon, 趁deadline前喇喇聲用左佢, 我仲早一日打去問可唔可以用, 個staff答我可以, 但book位要5~6個人先book得....sigh....呢晚我同男友剛巧在cwb有事要做, 大家約好8點打後才去dinner, 我們8點15分左右上到利舞臺, 估佢唔到都幾多人, 二人檯要等15張左右, 結果一等之下, 半小時之後才有位, 而且叫籌期間, 見到有不少座位也沒有staff去執檯, 唉...飲食業正面臨人手不足的問題, 對食客的我們確實有影響原先不太肚餓的我們, 也等到肚子打鼓了, 一早睇定個餐牌, 入到去即叫野食, 樂天皇朝有室內及室外(商場的地方), 室內燈光偏暗有情調, 中間仲有個水池, 高掛左件古裝衫, 佈置上明顯跟其他上海食府更豪華, 有種別具一格的風味 (可惜是我沒有拍下...) 兩個人總共叫左四款食物, 八色小籠包沒有打在此單上, 因為是coupon送的, 是另外一張單先上檯是雪菜蝦仁炒飯, 炒飯有點辣, 但是可以接受的, 不需要立刻飲水的, 蝦仁成碟只有6粒, 也太少吧! 幸好炒飯味道不錯,
Other Info. :
茶錢$7/位